Цената на биткойна намаля за втори пореден ден в четвъртък,

Цената на биткойна намаля за втори пореден ден в четвъртък, ...

Сривът на биткойна изтри над 100 млрд. долара от целия крипто пазар


Цената на биткойна намаля за втори пореден ден в четвъртък, с което загубите на дигиталната валута достигнаха над 10% през последните 48 часа, а крипто пазарът изтри милиарди долари, предава CNBC.

Цената на биткойна намаля с 8% в четвъртък до 31 007 долара, като падна под прага от 32 хил. долара за първи път от 11 януари, сочат данни на сайта CoinDesk.

Най-скъпата дигитална валута в света имаше няколко луди седмици, като за кратко достигна 41 940 долара по-рано този месец, след което цената й рязко спадна. Причината за сегашните колебания за момента не е ясна, но инвеститори смятат, че вероятно става дума за естествена корекция.

„Корекциите са естествена част от всеки пазар и са особено естествени в екосистемата на биткойна“, коментира Майкъл Соненшайн, главен изпълнителен директор на компанията Grayscale Investment. „От 2016 – 2017 г. преживяхме шест корекции от приблизително 30% или повече по пътя към нови върхове“, допълва той.

Етерът, който е втората по големина криптовалута по пазарна стойност, поевтиня с близо 9% за последните 24 часа до цена от 1182 долара. Валутата достигна исторически връх от 1439 долара във вторник, сочат данни на Coin Metrics.

Още по темата
Общата пазарна стойност на всички криптовалути е намаляла с над сто милиарда долара през последните 48 часа – от около 1,07 трлн. долара до 918 млрд. долара.

„Мисля, че трябва да приемем, че има огромна волатилност при биткойна и той все още е на много начален етап на развитие“, казва Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital.

Новите движения в цената на биткойна се случват, след  като новият американски финансов министър Джанет Йелън предупреди, че криптовалутите се използват „основно за незаконно финансиране“. Бившият гуверньор на Федералния резерв заяви, че правителството ще трябва „да проучи начини да ограничи употребата им и да гарантира, че през тези канали не се осъществява пране на пари“.

Сривът се случва на фона на положителни новини за биткойна, чиято стойност все още е с над 140% нагоре през последните три месеца. В сряда компанията за управление на активи BlackRock, която отговаря за управлението на над 7,8 трлн. долара, подаде отделен проспект за два фонда, които може да купуват биткойн фючърси при най-силния знак до момента, че институционални инвеститори се насочват към виртуалната валута.

Забележителният ръст на криптовалутата е стимулиран отчасти и от твърденията, че тя предлага съхранение на стойност подобно на златото във времена на безпрецедентни икономически стимули, които според някои инвеститори може да доведат до рязък ръст на инфлацията.

Но скептиците се тревожат, че биткойнът е просто още един пазарен балон, който ще се спука. Криптовалутата е известна с волатилността си – цената й се изстреля до близо 20 хил. долара в края на 2017 г. и се срина на следващата година.

Източник: investor.bg