Цената на балансиращата енергия да се обвърже със среднодневната цена

...
Цената на балансиращата енергия да се обвърже със среднодневната цена
Коментари Харесай

Цената на балансиращата енергия да се обвърже със среднодневната цена на борсата, ще реши до края на месеца КЕВР


Цената на балансиращата сила да се обвърже със среднодневната цена на търгуваната на борсата сила разискваха на днешното публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) представителите на енергийни сдружения и играчи на пазара.

Според представителите на НЕК Венцислав Марков и Пламен Стефанов от Енерго-Про, настоящето предложение на КЕВР е стъпка в вярната посока, само че това няма да промени нещо значително на пазара. Причината е от една страна в огромната разлика сред цената на пиковата и нощната сила, както и сред цената за дефицит и цената за остатък.

Както стана ясно от обяснението на ръководителя на работната група към КЕВР Пламен Младеновски, в действителност почасовото обвързване на цената на балансиращата сила с цената на борсата е по-добър вид, само че тази година, (т.е.и в избран интервал на 2018 г.) няма по какъв начин да се случи. Причината е огромната ножица сред пиковата и нощната сила. Затова по думите на Младеновски е препоръчан и висок коефициент (от 2,5). От идната година обаче регулаторът ще направи и оферти за промени за почасово обвързване с пределната цена на балансиращата сила. Нещо повече, по думите на Младеновски от 2018 година ще се мисли и по нов модел за пресмятане на балансиращата сила.

В отчета на работната група на КЕВР да вземем за пример се прави от една страна цялостен разбор на обстановката до момента и от друга съпоставяне с румънския пазар. http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2017/pr_res_pred_cena_17.pdf

„ Анализ на почасовите цени на ПДН (Пазар Ден напред) на БНЕБ ЕАД демонстрира, че отклонението сред цената за базов товар и тази за пиков подобен е в порядъка на към 20% - 30%, като доближава в някои часове до към 100%. В същото време, разликата сред пик и офпик варира сред 40% и 100%. В тази връзка с цел да се подсигурява, че цената за дефицит е най-високата цена на пазара с оглед нейния предпазен и възпиращ темперамент е належащо тя де е най-малко 2,5 пъти по-висока от цената на ПДН за базов товар за съответния ден.

При по този начин избраната пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за контролиране нагоре в размер на 2,5*Цпдн (цена Пазар Ден напред), където Цпдн е цената за базов товар на пазара „ ден напред “ на БНЕБ ЕАД, разноските на участниците на годишна база не би следвало да се усилят. Последните резултати от търговете, извършени на платформата на БНЕБ ЕАД, демонстрират че предстоящата средногодишна цена за базов товар през 2018 година е към 81,80 лева./MWh1, т.е. средногодишната пределна цена за контролиране нагоре (81,80*2,5= 204,50 лева./MWh) ще се резервира близка до равнищата от 202,00 лева./MWh, одобрени с Решение № Ц-41 от 30.12.2016 година на КЕВР.
Предложението на работната група е, пределната цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за даване на систематична услуга за контролиране нагоре в размер на 2,5*Цпдн, където Цпдн е цената за базов товар на пазара „ ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД;
Пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за даване на систематична услуга за контролиране надолу в размер на 0,00 (нула) лева./ MWh., се споделя в отчета.

" Предложението ни е за нарастване на пределната цена за балансираща сила до 300 лева и опазване на цената надолу до нула лв.. Освен това би трябвало да е ясно кой е снабдител, какво количество и цени предлага, изясни Надя Евтимова от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Централата е измежду доставчиците на балансираща сила ".

В рамките на разискването в КЕВР Венцислав Марков от Националната електрическа компания (НЕК) изрази поддръжка за предлагането на КЕВР за обвързване на балансиращата сила със среднодневната цена на борсата, само че съгласно него по-резонно е обвързването да е почасово. Той се стимулира с огромната разлика в ценовите равнища сред пиковата и нощната сила. Мотивът, че по този начин ще се резервира пределната цена на процедура не трансформира нищо на пазара. Както и преди от НЕК упорстват за негативна цена на балансиращата сила, като визират в частност производството от ПАВЕЦ, добави той.

Виктория Поповска от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) изиска смяната да влезе в действие от 1 февруари. Тя се стимулира с преподписване от една страна на договорите с доставчиците на балансираща сила и от друга с нуждата от въвеждането на смяна всеки ден.

По принцип Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) поддържа едно такова обвързване, защото то реализира обвързване на пазарните сегменти. При нас обаче обвързването е индиректно. То не е обвързано с цените за дефицит и остатък, изясни от своя страна Виктория Поповска от ЕСО, който управлява пазара. Тя даде образец с други пазари от района, където админа може да дефинира доста бързо тези цени, до момента в който тук би трябвало да мине една седмица. Новата стъпка за обвързване на цената на балансиращата сила със среднодневната цена на борсата, т.е. в този момент цената на балансиращата сила ще се трансформира всеки ден, изясни Поповска.

Представителите на Мост енерджи от своя страна сложиха въпроса за неналичието на задоволително информация за потреблението на клиентите, което ги затруднява. В бъдеще да се заложи механизъм приемане на информация за потреблението на клиентите в границите на деня, желаеха те. Сега работим по прогноза, а данните за потреблението се получават седмица по-късно, обясниха от Мост енерджи.

Проблемът е обвързван крайната цена за координаторите на балансиращи групи. Необходимо е да се разиска метод на установяване на крайните цени от ЕСО, разяснява от своя страна Пламен Стефанов от Енерго-Про. Той постови и въпроса с необятната ножица сред цената за дефицит и цената за остатък. Този необятна ножица води до деформиране на пазара, изясни той. По думите му би трябвало да има минимална цена за остатък, която да е обвързана с пазара ден напред.

КЕВР ще се произнесе по проблема на 29 декември след закрито съвещание.

Проблеми, свързани не съответно с тематиката за балансиращата сила, а за работата на пазара разясниха от своя страна представителите на БФИЕК. Подложени сме на огромен ценови напън, разяснява изпълнителният шеф на огромните енергийни потребители Константин Делисивков. Искаме бистрота и изясненост за растежа на цените изясни той, кто добави, че до момента огромните енергийни потребители са платили с 40 млн. лева повече, само че не изясни за какъв интервал. Търговците се оплакват, че цените на пазара са високи, а в това време няма задоволително артикули, сподели той, като добави, че. Делисивков сложи и въпроса какво ще се случи с 5-те хиляди клиента на „ Фючър енерджи “.

На свободния пазар има ужасно доста изкривявания, сподели от своя страна и ръководителят на БФИЕК Константин Стаменов. Той уточни, че в този момент няма по какъв начин да вземем за пример да се купи нощна сила на пазара. На пазара на електрическа енергия има огромно напрежение, няма от кое място да се купят мегавати, изясни Константин Стаменов.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР