Цената на акциите на Alibaba Group, Tencent и други големи

...
Цената на акциите на Alibaba Group, Tencent и други големи
Коментари Харесай

Срив на акциите на китайските технологични компании след поредните американски санкции

Цената на акциите на Alibaba Group, Tencent и други огромни китайски софтуерни компании, както и на локалните производители на чипове падна доста след оповестените от президента на Съединени американски щати Джоузеф Байдън нова серия от наказания, предава Reuters.

В края на предходната седмица Байдън разгласи нови наказания против Китай, които целят да попречат на софтуерното и военно разгръщане на Поднебесната империя. Един от акцентите при въпросните ограничения са ориентирани към възбрана на продажбата на полупроводници, в чието основаване взе участие американска технология. Санкциите, някои от които влизат в действие неотложно, се чакат да окажат мощен отрицателен резултат върху развиването на разработките на Китай в региона на изкуствения разсъдък, суперкомпютрите, високотехнологичните оръжия, дейта центровете и компютърната промишленост като цяло.

Според записаното в формалните заповеди, американските компании би трябвало да прекратят доставянето на китайските производители на чипове с съоръжение, което може да основава относително съвременни процесори, като логичен чипове под 16nm, DRAM чипове под 18nm и NAND чипове с 28 или повече пласта. Анализатори, като да вземем за пример Дани Хюсън от AJ Bell показват, че до момента в който това ще удари съществено китайските компании в бранша, ще повлияе отрицателно освен над развиването на нововъведенията на локална почва, само че и на Запад.

Наборът от ограничения и наказания се смята за най-суровата сходна мярка на Съединени американски щати към азиатската страна от времената на Студената война.

„ Това ще забави Китай с години “, споделя за Reuters Джим Луис от Центъра за стратегически интернационалните проучвания. „ Те няма да се откажат от производството на чипове, само че това в действителност ще ги забави “.

Отговорът на китайската страна не закъсня, както както се очакваше беше внезапен. От комерсиалното министерство на страната обявиха през вчерашния ден, че те се опълчват изрично на оповестените от Съединени американски щати наказания, които вредят на естествената търговия и стопански продан сред фирмите в двете страна и заплашват световните вериги за доставка. Говорителят на китайското външно министерство дефинира хода на Вашингтон, като нарушаване на комерсиалните правила, което цели да ускори софтуерната надмощие на Съединени американски щати.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР