Цената на агнешкото месо в магазинната мрежа не трябва да

...
Цената на агнешкото месо в магазинната мрежа не трябва да
Коментари Харесай

Нетърпеливи купувачи са капарирали агнешко за Великден още преди месеци

Цената на агнешкото месо в магазинната мрежа не би трябвало да надвишава 22 лв., в противоположен случай е далавера, споделя Бойко Синапов, ръководител на Асоциацията на обединените български животновъди.

В района на Кюстендил фермери и продавачи в месарници настояват, че купувачи са капарирали агнешко още преди месеци поради стремително възходящите цени или са си купили в задатък месо седмици преди Великден, което стои във фризера. Цената на кг живо тегло е 10 лв., 20-22 лв. коства месото в локалните магазини.

Няма агнета, споделя животновъд от дупнишкото село Дяково, който сигнализира за намаляващия брой животни. По думите му кг живо тегло върви по 9-10 лв..

Фермерът от граничното село Горановци Николай Джонев има към 200 овце. Потвърждава, че в Кюстендилско стадата са намалели фрапантно, а отглеждащите овце се броят на пръсти.

" Това е стока, която се търси целогодишно - хората търсят за курбани, за сватби. Цената я държа същата, даваме на 10 лв. живо тегло – това е напълно обикновено ", изясни той пред БНР.

По-евтино е агнешкото от Северна Македония или в Босилеградско, Сърбия, където цената е на половина, само че е мъчно да се внесе, защото работят забрани на граничните пунктове. Не са отпаднали и рестриктивните мерки против Ковид-19, което понижава броят на пътуващите, разясняват митничари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР