Цената е много висока и много страшна. Дори не може

...
Цената е много висока и много страшна. Дори не може
Коментари Харесай

Зам.-посланик Анна Тертична: С всяко отстъпване на Украйна на фро...

„ Цената е доста висока и доста страшна. Дори не може да се опише. Това са стотици хиляди, милиони животи. Това са всекидневни премеждия, които доста мъчно могат да бъдат обяснени на човек, който не се е сблъсквал от близко с войната ".

„ Да схванеш какво значи 730 дни да живееш всекидневно под гнет – нещо, което в действителност мъчно може да се проумее и да бъде изразено единствено с бройки. Но те са страшни. В продължение на 2 години Русия е изстреляла над 8000 друг вид ракети против Украйна “, уточни зам.-посланикът.

 

„ Има доказани данни за 20 000 отвлечени от Русия деца, само че съгласно нашата статистика, изчезналите са над 200 000. Цел номер №1 на Украйна да върне всички отвлечени деца, цивилни и военнопленници. За нас този въпрос е доста значим и консолидираме старания с интернационалната общественост в границите на интернационалната платформа за завръщане на украински деца и сме доста признателни и признателни на България, която се причисли към тази платформа “, означи тя.

В началото всички чакаха, че Русия ще погълне Украйна в границите на няколко дни, само че през първата година се оказа, че Украйна е способна да освободи 50% от окупираните територии.

„ Това беше огромна победа. През втората година, с напъните на черноморските страни и интернационалните ни сътрудници, успяхме да създадем нов кулоар за транспортиране на украинските селскостопански артикули и в последна сметка Русия изгуби доминация в Черно море “, добави зам.-посланик Тертична.

„ В ръцете на украинските военни модерно НАТО-вско оръжие е способно да прихване даже и най-прехвалените съветски ракети. Русия се наложи да прибегне до военни доставки от Иран и Северна Корея “, означи още тя.

Украйна е извънредно признателна за оказаната помощ. Тя е друга, в разнообразни направления, с голям брой решения, които страните одобряват и тази помощ се усилва.

„ Лошото е, че самият механизъм за взимане на решение и логистика не могат да реагират бързо, заради което този формат да се надгради и усъвършенства. Всяко едно закъснение на решение съветската агитация го употребява за своя изгода и това е извънредно отрицателно “, разяснява зам.-посланик Тертична.

 

Тя уточни, че Украйна се нуждае от повече оръжия.

 

Обърна внимание, че заканите и шантажът са главно оръжие на Русия да откажат украинците от опозиция, а Западът от поддръжката за Украйна.

 

„ С всяка нова ракетна офанзива на Русия против Украйна, украинците са все по-решени да се отбраняват, тъй като различен избор няма “, уточни зам.-посланик Тертична.

По нейните думи договаряния с Русия са вероятни единствено след преустановяване на огъня от тяхна страна и след отдръпването на войските им от Украйна в границите на интернационално приетите ѝ граници от 1991 година

 

На въпрос по отношение на вероятно завръщане на Доналд Тръмп отпред на Съединените американски щати, зам.-посланик Тертична беше сбита:

 

„ Украйна ще си сътрудничи с всички демократично определени водачи ".

 

Зам.-посланик Тертична означи, че Украйна е доста признателна за оказаната финансова помощ.

Решението за началото на договарянията за присъединение в Европейски Съюз беше посрещнато с голям възторг и ентусиазъм. Руската експанзия стартира през 2014 година тъкмо поради европейския избор на украинците, които отхвърлиха да одобряват наложеното решение от режима на Янукович.

„ През всички тези 10 години, през които тече войната с друг интензитет, украинците поставят големи старания за евроинтеграцията, показвайки че са европейци и че не желаят да имат нищо общо с източната си съседка “, добави зам.-посланик Тертичина.

 

„ Очакванията са огромни тази интернационална коалиция на цивилизованите страни да продължи да набира скорост и да продължи практическият принос в усилването на отбранителните качества на Украйна, тъй че да можем да освободим всички територии, тъй като знаем какъв брой мощно хората там чакат това да се случи “, сподели още тя.

 

„ Санкциите са безусловно нужен механизъм и призоваваме за тяхното уголемение, тъй че Русия да остане без средства да продължава да води тази война и да убива украинци. Много е значимо и да се задейства механизъм, който да спре заобикалянето на глобите. От разбори на наши специалисти на дроновете и ракетите, които Русия употребява против Украйна, научаваме, че в тях има елементи, създадени от разнообразни места на света, което демонстрира, че се намират способи на заобикаляне на ограничаващите ограничения. Това е смъртоносното оръжие против една демократична страна и ние в действителност би трябвало да се сплотяваме, с цел да прекъснем оптимално всички лостове на съветската промишленост “, акцентира зам.-посланик Тертична.

 

Тя означи, че България и Украйна бележат огромен растеж на политическата интензивност и има задвижване на доста двустранни планове.

 

„ Разчитаме, че това ще продължи и в бъдеще “, добави зам.-посланикът на Украйна у нас.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР