Цена от 5 лева за литър олио в магазините е

...
Цена от 5 лева за литър олио в магазините е
Коментари Харесай

Министър Нинова: Цена от 5 лева за олио в магазините е спекула 


Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е далавера, това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова след съвещанието на Министерски съвет, представена от „ Дарикнюз “.

" Производствената цена на литър олио е 2 лв.. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана облага, нито е опрощение за нарасналите цени на горивата ", добави тя.

" Твърдението от през днешния ден, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от аргументите за повдигането на цените, е неоснователна. В България сега имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина произвеждане на олио. Няма липса на суровина ", акцентира Корнелия Нинова.

" Това, което виждаме последните дни, е, че притежателите на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в хранилища, заводи в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, защото сега в Европа и света има дефицит и цената скочи на интернационалните пазари ", добави тя.

Министърът на стопанската система съобщи, че ролята на държавното управление в този миг е да помогне, като спре спекулата с цените.

" Няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и на повишението на цените. Има механизми това да се случи ", сподели Корнелия Нинова и уточни какви ще са тези механизми:

" От през днешния ден задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал за монопол, картел, господстващо състояние, всички благоприятни условия в закона и цялостни инспекции. Комисията за отбрана на потребителите от няколко дни е на инспекции, ще влезем във всеки склад и ще установим какво се случва там. Агенцията за стокови тържища и борси потегля по всички пазари, хранилища, с цел да се откри какво се крие. Искаме да кажем на операторите в българската стопанска система - страната постоянно ще поддържа белия бранш и бизнесмените, които работят почтено. Но тези, които се пробват да печелят на гърба на българския народ, ще срещнете цялата мощ на страната. Всичко, което разрешава законът. Няма да позволим със далавера да изнудвате в тези сложни моменти на рецесии българския народ ", сподели още министър Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР