Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима

...
Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати: Настояваме за доставки на газ на най-ниска цена, нямаме алтернатива на Газпром

Цена от 200 лв. на мегават/час за газа е търпима цена. Цена от 250 лв. на мегават/час е към този момент лимита, от който би трябвало да се търсят обезщетения, по този начин както ще се търсят обезщетения за битовите консуматори над 120 лв. за мегават/час. Това обаче ще стане при изискване и то е реактивиране на контракта с " Газпром ". Това съобщи на брифинг след съвещанието на Кризисния щаб по енергетика ръководителят на АИКБ Васил Велев.

" Нямаме опция на контракта с " Газпром " във връзка с цената. Ние не одобряваме да плащаме по 180 млн. лв.. Можем да спестяваме по 180 млн. лв. на месец, в случай че имаме доставки от " Газпром ". Приблизително толкоз може да се икономиса и от азерския газ, в случай че интерконекторът в действителност проработи от 1 октомври ", добави той.

Думата взе и Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ". " Днес чухме от бизнеса, че при цена над 250 лв. за мегават/час за газа значи затваряне на предприятия. Това директно касае нас - синдикатите. Разбрахме също, че даже и за обезщетенията за бизнеса мъчно могат да се намерят средства. Ако разтеглим и обсега на хората, които имат целева потребност от енергийни помощи, то ще е съвсем невероятно да се обезпечат пари и хората ще стоят на студено зимата. Настояваме да се подсигуряват доставките на газ на най-ниска цена. Ясно е, че всички други доставки, отвън " Газпром ", са с по-висока цена. Нека да оставим геополитиката и да си гледаме ползите на страната. Нямаме опция на " Газпром ". Относно тока настояваме " Европейската комисия " да промени директивата си и да имаме право да не изнасяме ток, с цел да подсигуряваме енергийната си сигурност ", безапелационна бе тя.  

" Искам доста ясно да стане на всички, че ние не желаеме да се стига до миг за обезщетения ", разгласи от своя страна ръководителят на Българската стопанска камара Добрин Митрев. " Вариантът да сме постоянна страна е да имаме обезпечени доставки на газ на налична цена. Ако цената е налична, при палитрата, която имаме, при настоящ контракт с " Газпром ", няма да се постанова да се взима от средствата на всички български данъкоплатци, с цел да се компенсира високата цена на газа, тъй като Европа средства няма да ни даде. Говорим за геополитика, само че ние не можем да се преместим като страна, нито на Запад, нито на Изток, нито на Север, нито на Юг. Ние сме тук и това е нашето място. Това, че доста пъти сме били сред шамарите на Изтока и Запада не ни е помогнало да сме богата и преуспяваща страна. Това е повода да си гледаме нашият народен и стратегически интерес. А той е - да си доставяме газ на най-ниска цена. Ако този газ е от " Газпром ", дано го доставяме. Тогава няма да приказваме за обезщетения, а ще приказваме за стопански напредък и повишение на приходите ", добави той.
На брифинга стана ясно, че има обезпечен газ за септември, само че за октомври обезпечените количества са едвам на 1/3 от нужните. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
  />
>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР