Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима

...
Цена от 200 лева на мегават/час за газа е поносима
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати: Настояваме за доставки на газ на най-ниска цена, нямаме алтернатива на Газпром

Цена от 200 лв. на мегават/час за газа е търпима цена. Цена от 250 лв. на мегават/час е към този момент лимита, от който би трябвало да се търсят обезщетения, по този начин както ще се търси обезщетения за битовите потребители над 120 лв. за мегават/час. Това обаче ще стане при изискване при реактивиране на контракта с " Газпром ".

Това съобщи на брифинг след съвещанието на Кризисния щаб по енергетика ръководителят на АИКБ Васил Велев. 

" Нямаме опция на контракта с " Газпром " във връзка с цената. Ние не одобряваме да плащаме по 180 млн. лв.. Можем да спестяваме по 180 млн. лв. на месец, в случай че имаме доставки от " Газпром ". Приблизително толкоз може да се икономиса и от азерския газ, в случай че интерконекторът в действителност проработи от 1 октомври ", добави той. 

Думата взе и Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ". " Днес чухме от биснеса, че при цена над 250 лв. за мегават/час значи затваряне на предприятия. Това директно касае нас - синдикатите. Разбрахме също, че даже и за обезщетенията за бизнеса мъчно могат да се намерят средства. Ако разтеглим и обсега на хората, които имат целева потребност от енергийни помощи, то ще е съвсем невероятно да се обезпечат пари и хората ще стоят на студено зимата. Настояваме да се подсигуряват доставките на газ на най-ниска цена. Ясно е, че всички други доставки, извън  " Газпром ", са с по-висока цена. Нека да оставим геополитиката и да си гледаме ползите на страната. Нямаме опция на " Газпром ". Относно тока настояваме " Европейската комисия " да промени директивата си и да имаме право да не изнасяме ток, с цел да подсигуряваме нергийната си сигурност ", безапелационна бе тя. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР