Цена на тока за бизнеса ИндустрииИзвънредните обстоятелства изискват държавна намеса

...
Цена на тока за бизнеса ИндустрииИзвънредните обстоятелства изискват държавна намеса
Коментари Харесай

ББР започва да кредитира големите сметки за ток на малките фирми

Цена на тока за бизнеса ИндустрииИзвънредните условия изискват държавна интервенция на свободния пазарЕнергетикаРаботодателите обмислят дейности, в случай че властта не желае да ги чуе
Българската банка за развиване сътвори кредитна стратегия за помощ на дребните компании, тъй че да се оправят с изплащането на по-високите си сметки за електрическа енергия. Тя е предопределена за необезпечени заеми. Отпусканите заеми за финансиране на сметките за ток ще са сред 20 и 200 хиляди лева при „ относително “ преференциални условия. Общо бюджетът на мярката е 20 млн. лева, разгласи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, под чиято шапка към този момент е държавната банка.

Всички знаем какъв брой тежат сметките за ток на българския бизнес “, разяснява Лорер при представянето на програмата.

Кредитната линия е ориентирана към микро-, дребен и междинен бизнес. Фирмите могат да аплайват с до 4 фактури, за чието погашение имат потребност от оборотни средства. Клиентите избират за кои 4 месеца да аплайват, като единственото изискване е сметките за електрическа енергия да са над 5% от оперативните разноски на сдружението. Банката финансира до 70% от чистата стойност на фактурите. Бизнесите, които аплайват за заемите, ще могат да се възползват и от държавната помощ за високите сметки за ток. Критерии за най-малко или най-много на равнището на оборотите няма.

Периодът за връщане на заема е 12 месеца. От банката описаха лихвените проценти като „ относително положителни за необезпечени заеми “. За клиенти с добър кредитен рейтинг се планува лихвата да е 3.5%, а за такива с по-лош – 4%. С настояванията за заемите банката ще направи подробни финансови разбори на кредитополучателите, в това число и дали бъдещите парични потоци ще може да върнат заемите.

При всички условия, когато приказваме за необезпечени заеми, изискванията за положителни “, показаха от ББР.

Програмата започва от понеделник. Това е третата сходна скица, оповестена от държавното сдружение в последните месеци, след кредитната линия за розопроизводителите и за туристическия бранш.

Припомняме, че министър Лорер даде поръчка за новата скица още преди месец по време на съвещание на икономическата комисия в Народното събрание. Идеята за програмата пристигна поради в пъти по-високите сметки за ток за българските компании в последните месеци по отношение на същия интервал година по-рано.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР