Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага шоково поскъпване на

...
Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предлага шоково поскъпване на
Коментари Харесай

КЕВР очаква поскъпването на газа да не е 60%

Цена на газа в България Енергетика„ Булгаргаз “ предлага шоково повишаване на природния газ с близо 60%ЕнергетикаКЕВР утвърди 3.5% повишаване на природния газ
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) допуска, че повишаването на природния газ през април няма да е 58%, както предлага „ Булгаргаз “. Регулаторът припомня, че импортираното предложение отразява рисковите стойности на цените през първите 10 дни на март, провокирани от нарастващия боен спор в Украйна и западните наказания против Русия. Имаше моменти, когато цените на европейските хъбове доближиха 3900 долара/1000 куб. м., което е близо 350 евро за МВч.

Според КЕВР обстановката стартира да се възстановява и към днешна дата се следи намаляване на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки демонстрират цени от 1250 долара/1000 куб. м., или към 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на м. март наклонността към стабилизиране на интернационалните цени на природния газ да продължи.

Окончателното решение на регулатора за цените ще бъде взето на 1 април, като тогава ще бъдат регистрирани стойностите на интернационалните котировки към 31 март 2022 година, а освен рисковите равнища на цените при започване на м. март, които е отчело новото управление на „ Булгаргаз “.

Заради невижданото до момента предложение за повишаване на „ синьото гориво “ КЕВР е почнала разбор доколко са обосновани плановете в заявката на „ Булгаргаз “ ЕАД и дали в него са регистрирани всички вероятни запаси за понижаване на цената, в това число и посредством оптимално вероятните доставки от газовото вместилище в Чирен. От публичния снабдител се изисква да показа аргументация и доказателства за всеки ценообразуващ детайл и разбор на пазара на природен газ.

Припомняме, че една от аргументите министър председателят Кирил Петков да бърза със промяната на управлението на КЕРВ бе решението на регулатора да утвърди 30% повишаване на суровината от 1 януари. Според министър ръководителят това е било „ предумишлено “. А с цел да няма повече такива оферти, беше заменено и управлението на „ Булгаргаз “.

Предишният ръководител на КЕВР Иван Иванов обществено излезе с позиция, че „ Булгаргаз “ и регулаторът следват законово избрани процедури при предлагането и утвърждението на цените. Новите ръководещи обаче твърдяха непрекъснато, че в системата има запаси, които не се употребяват.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР