Цена на бензина от 2,60 лв. за литър е абсолютно

...
Цена на бензина от 2,60 лв. за литър е абсолютно
Коментари Харесай

Каролев - бензин от 2,60 лв. и има ли балон при имотите

Цена на бензина от 2,60 лева за литър е „ безусловно допустима ”, предвижда в ефира на „ Здравей, България ” по NOVA икономистът Владимир Каролев. Така той разяснява информацията, че цената на горивото в Монтана доближи 2,54 лева, надхвърляйки доста тази в София.

„ Цената на суровия нефт, от който се вършат горивата, пораства втора поредна година. Средната цена през 2016 година е била към 44 $ на барел, през 2017-а е 50, а през 2018-а е 67, т.е. виждаме едно 40-процентно нарастване през последните две години. Суровината като пораства, крайният артикул няма по какъв начин да не пораства. Вярно е, че това е изключително отчетливо през последните 2 месеца, само че по този начин е в целия свят. В България горивата не престават да са с най-ниските цени в Европейски Съюз ”, уточни Каролев.

„ Не виждам нищо необичайно в това, че цените на горивата в Монтана са по-различни от тези в София. Защото с изключение на цената на суровината, цената на една стока зависи също от търсенето и предлагането. В София има много повече бензиностанции на водач. А също и размерите на търговията са по-големи. Известно е, че един бизнес, който прави по-големи обороти, може да си разреши да понижи маржа на облага ”, счита икономистът.

„ По-логичното е, в случай че има по-голямо търсене, да се понижи цената. Обаче това е при равни други условия. В момента на интернационалните пазари предлагането е повече, тъй като и Саудитска Арабия и Русия усилват производството си, само че в това време на 4-ти ноември ще влязат глобите на Съединени американски щати против Иран и иранският нефт, съгласно анализаторите, ще му се понижи достъпът до интернационалните пазари и това би трябвало да е фактор към нарастването на цените. В същото време обаче, в случай че Саудитска Арабия и Русия усилят съществено производството си, в случай че Съединени американски щати понижат запасите си, които са рекордни, т.т. пуснат от тях на интернационалните пазари, тогава няма да се усили цената на петрола ”, разясни Каролев.

„ В България на цената на дребно също въздействат доста фактори. Включително и желанието на притежателите на бензиностанции да си покрият разноските и да изкарват облага. Никой не работи без облага. Тези, които работят без облага си дават парите на банките за депозит ”, уточни икономистът.

Той съобщи, че не би било учудващо, в случай че някоя партия „ се пришие ” или даже провежда митинг за цената на горивата. По думите му същото се е случило с митинга на майките на децата с увреждания, към който са се „ пришили ” политически сили.

Владимир Каролев разяснява и има ли балон на цените на жилищата на фона на данните, че сумата на отпуснатите ипотечни заеми единствено за първите 9 месеца на тази година, доближава рекордните 10,2 милиарда лева, което е повече, в сравнение с за предходните 2 години общо.

„ Цените на парцелите в София още не са стигнали равнищата преди рецесията от 2008-2009 година, като се изключи няколко топ местоположения със строителство с доста високо качетство. Но тук има доста справедлив фактор за увеличеното търсене на жилища. Факторът се назовава нискобюджетни самолетни компании за отдаване на квартири чартърен. При растеж на трафика на Летище София от 30% за последните две години, това са най-вече чужденци, които идват за къси ваканции. Значима част от тези жилища се купуват, с цел да се отдават на краткосрочни наеми на туристи в София най-вече. Устойчив фактор е повишаването на приходите в София с към 50% за последните 5 години. То разрешава хората да си купуват нови жилища или да минават от по-евтино и по-малко към по-голямо жилище ”, изясни Владимир Каролев.

Източник - vesti.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР