Целта страната ни да се присъедини към единната валута през

...
Целта страната ни да се присъедини към единната валута през
Коментари Харесай

Кристалина от Маракеш: Реалистично е България да влезе в еврозоната през 2025 г.

Целта страната ни да се причисли към единната валута през 2025 г. е реалистична, тъй като по нашите прогнози инфлацията върви надолу - от 13 % предходната година през 8,7 тази година до 3 % следващата година. Решаващо за България през тази година е да покрие всички индикатори.

Това, което е доста добре за страната, е че дефицитът е невисок, а дългът е доста невисок. Остава ни да покрием индикатора за инфлацията, да покрием всички законодателни условия, като това отваря вратата за България за влизане в еврозоната.

Това разяснява пред Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, по време на провеждащата се сега в Маракеш (Мароко) Годишна среща на Световната банка и МВФ.

Кристалина Георгиева напомня за какво влизането в еврозоната е значимо. Първо тъй като България, по този начин или другояче е във валутен ръб, което значи, че политиката на Европейската централна банка е използвана към страната ни посредством връзването на българския лев към еврото. Ние на тази политика обаче не можем да влияем. Второ, тъй като страната ни ще бъде по-добре предпазена с цялостното покритие, което идва от участието в еврозоната. И на последно място тъй като ние сме приели това обвързване, когато влязохме в Европейския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР