Целта ни остава приемане на еврото на 1 януари 2025

...
Целта ни остава приемане на еврото на 1 януари 2025
Коментари Харесай

Асен Василев: Целта остава приемане на еврото от 1 януари 2025 г.

„ Целта ни остава приемане на еврото на 1 януари 2025 година “. Това съобщи министърът на финансите през днешния ден след съвещанието на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН). Вчера министър Василев регистрира пред финансовите министри от Еврогрупата напредъка подготовката на страната ни за участие в еврозоната. 

“Получихме доста мощна поддръжка в Еврогрупата. Страната ни извършва три от четирите условия все още, включително и изискването за недостига, който към края на ноември е 0,6%, при условие 3%. За следващата година бюджетът също е плануван в границите на Маастрихтските критерии, остава само изискването за инфлация. През юни идната година ще излезе конвергентния отчет и на база осъществяването и на изискването за инфлация, ще се реши съответната дата за приемането на еврото “, сподели министър Василев. Той добави, че по пост ERM II - изискванията след приемането ни в Банковия съюз, страната ни е изпълнила съвсем всички условия. „ Остава Законът за Българска народна банка, който получи утвърждение и от Европейска комисия, и от ЕЦБ, да бъде признат от Народното събрание през януари “, сподели министърът. 

заяви, че измененията по ПВУ, които са минали на съвещанието на Съвета ЕКОФИН през днешния ден, са чисто механически корекции по размерите на плановете, откакто някои са отпаднали заради намаляването на общата сума за България. „ Реалната смяна в Плана следва да бъде дискутирана с Европейска комисия и евентуално ще бъде призната януари-февруари. Второто заплащане се обрисува към края на януари-началото на февруари. Имахме един месец закъснение поради ветото на президента на измененията в закона за енергетиката “, разяснява той.

По време на постоянната месечна среща на Еврогрупата (приобщаващ формат) беше направена оценка на плановете за бюджетни проекти на държавите-членки от еврозоната и рекомендацията за еврозоната, оповестена дружно с есенния пакет на 21 ноември 2023 година Обсъдено беше действието на Валутния механизъм 2 (ERM II) с министрите на България и Дания, както и бъдещето на европейските финансови и финансови пазари.

При представянето на напредъка на България в подготовката за участие в еврозоната министър Василев открои изпълнените досега ограничения от Плана на деяние, като признатите промени в Застрахователния кодекс, Търговския закон, Закона против изпирането на пари и незаконодателните актове, свързани с ръководството на държавните предприятия. Българското държавно управление и централната банка работят взаимно и по подготовката и внасянето за разискване и приемане от Народното събрание на нов Закон за Българска народна банка, който към този момент е координиран с ЕЦБ и Европейска комисия. 

Финансовият министър уточни, че България дава отговор изцяло на 3 от 4-те Маастрихтски критерии за участие в Еврозоната: дълготрайният лихвен % е по-нисък от референтната стойност от 1,75%, обществените финанси са устойчиви и предвидими с бюджетен недостиг за 2022 и 2023 година от 2,9%, общественият дълг е 22,9% от Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година и се чака да бъде 21,5% за 2023 година, обменният курс на националната валута е постоянен и е част от механизма ERM II. „ Влизането на България в еврозоната е основен приоритет за българското държавно управление “, съобщи министър на съвещанието, в което взе участие и шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

След съвещанието на Еврогрупата ръководителят ѝ Паскал Донахю заяви, че българските представители са срещнали Еврогрупата с настояща информация по отношение на напредъка по осъществяването на последващите задължения след присъединението на България към ERM II. Той означи, че Еврогрупата приветства значимия прогрес, който е постигнала България и показва поддръжка в пътя ѝ към участие в еврозоната и напъните ѝ да покрие Маастрихтските критерии и добави, че тематиката ще бъде на дневен ред през лятото на 2024 година, когато бъдат оповестени конвергентните отчети на Европейска комисия и ЕЦБ.

Европейският комисар по стопанска система Паоло Джентилони, от своя страна, съобщи, че Европейска комисия мощно поддържа напъните на България да се причисли към единната европейска валута: „ Бъдещето на България е в еврозоната. Въпрос е на „ по кое време “, а не на „ дали. “ И ние ще оценим напредъка във връзка с критериите, когато публикуваме идващия конвергентен отчет “, посочи той. 

На съвещанието на ЕКОФИН министрите обмениха отзиви по настоящото положение на използването на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ). „ България показа през септември 2023 година предложение за проверка на нейния проект за възобновяване и резистентност, което ще го направи по-изпълним и приспособен към нашите условия “, посочи министър Василев в своето изявление на съвещанието. Стана ясно, че всички страни членки са показали промени на националните си проекти за възобновяване и резистентност най-малко един път, с цел да получат достъп до новите безплатни средства по REPowerEU, да насочат претенции за заеми или да отчетат обновеното систематизиране на средства по Механизма. 

Дневният ред на ЕКОФИН включваше също обзор на икономическото ръководство, разбор на личните запаси на Европейски Съюз, Пакета за единната валута, стопански и финансови аспекти на съветската експанзия против Украйна, Европейския учебен срок и данъчното облагане. Съветът реализира общ метод по препоръчаната промяна на рамката за икономическо ръководство. Обсъдени бяха също Годишният преглед на устойчивия напредък за 2024 година, Докладът за механизма за предизвестие за 2024 година и Препоръката по отношение на икономическата политика на еврозоната. Министрите утвърдиха отчет до Европейския съвет по отношение на данъчните въпроси и изводи по отношение на напредъка, реализиран от група „ Кодекс за държание “. Председателството показа отчет за напредъка по поправения пакет за идващото потомство лични запаси.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР