Целта ни е не да пълним общинската хазна, а да

...
Целта ни е не да пълним общинската хазна, а да
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград И. Стоянов: Ще предложа таксата притежаване на куче да бъде намалена на 1 лев

Целта ни е не да пълним общинската хазна, а да имаме действителна визия за броя на домашните любимци в Благоевград, по този начин можем да се оправим и с безпризорните животни

Кметът на Благоевград Илко Стоянов съобщи, че ще направи предложение до Общински съвет – Благоевград за понижаване на годишната такса за владеене на куче, като от 30 лв. тя да стане един лев. „ Нашата последна цел е да се оправим с наболелия проблем с бездомните четириноги на територията на общината. Една от главните стъпки за това е да имаме данни по отношение на броя на домашните любимци в града и дребните обитаеми места. За страдание нерядко се случва притежатели да изоставят своите кучета или техните новородени на улицата. Ето за какво моето желание е да въведем една напълно алегорична такса и хората да осъзнаят нуждата от това отглежданите от тях животни да бъдат регистрирани в Общината “, разяснява кметът Стоянов. Той акцентира, че все още в регистъра попадат едвам към 300 домашни кучета.

„ През последните две седмици извършихме 97 инспекции на притежатели на кучета. Оказа се, че 97 от тях не са пристъпили към регистрация на домашните си любимци. Въпреки нарушаванията, които констатирахме, не сме издавали фишове, а единствено предупредителни протоколи. Действията ни са по-скоро насърчителни, за хората да съблюдават законовите условията “, разяснява кметът Стоянов.

Община Благоевград припомня, че според член 175 от Закона за ветеринарномедицинската активност и по отношение на член 116 от Закона за локалните налози и такси, регистрацията на кучета, отглеждани в домашни условия е наложителна. За да бъде спазена процедурата, следва притежателите на животните да подадат декларация, ведно с копие от паспорта на домашния любим, на деловодството на Община Благоевград. Регистрацията е изцяло безвъзмездна.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР