Целта на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)

...
Целта на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)
Коментари Харесай

Хасан Адемов, ДПС: Финансовата устойчивост на пенсионната система не е гарантирана

Целта на законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) е да се усъвършенства адекватността на пенсиите. За страдание на този стадий няма концепция за стабилно финансиране на тези нараствания, предстоящи от българските пенсионери. Предлага се разноските за пенсии да са 1,4 милиарда лв.. Но тези пари са за сметка на налози, няма планувано нарастване на осигурителните вноски, а това ускорява зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. Това разяснява пред БНР депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов, заместник-председател на Комисията по труда и обществената политика в Народното събрание, някогашен обществен министър.

И уточни, че тази взаимозависимост към този момент е над 45%.

" Това значи, че натискът върху обществените финанси, натискът върху фиска ще продължи да се усилва, в случай че този трансфер се усилва всяка година. Този недостиг към този момент от 6,9 милиарда лв. към този момент е 8,3 милиарда лв.. Това значи, че тези пари са за сметка на всички български жители, включително и за пенсионерите ", добави Адемов.

Във връзка с това дали има възобновяване на справедливостта - той уточни, че има такива опити, само че акцентира, че " сметките са направени на коляно ": " В до момента настоящия бюджет осъвременяването на пенсиите по така наречен " швейцарско предписание " беше планувано да е 6,1%. Сега се оферират 10%, като не е ясно за какво са 10%, а не 7% или 15%, да вземем за пример ".

" Има въпрос, който е съществено дискутиран. И той е обвързван с пенсионното произвеждане. Няма нови и остарели пенсии. Пенсионното произвеждане е към избрана дата. За да може да се калкулира растеж на осигурителния приход, би трябвало пенсионерът да взе участие в растежа на този приход, а той не взе участие. Тук идва разногласието, който Министерството на финансите и Министерството на труда и обществената политика са решили в интерес на българските пенсионери. Този разход от 1,4 милиарда лв. ще откри ли своето стабилно покритие през идната година? Тези пари не са създадени. Казват, че е от преизпълнение на приходите, само че има ли гаранция, че и следващата година ще се случи такова преизпълнение. Въпросът за финансовата резистентност на пенсионната система към момента не е изцяло решен ", безапелационен е Адемов.

По думите на Адемов минималната работна заплата (МРЗ) би трябвало да се дефинира по разпоредбите на Европейската комисия, където условно е казано, че МРЗ би трябвало да бъде към 50% от междинната работна заплата: " Надявам се при започване на идната година този механизъм да бъде утвърден от обществените сътрудници и в българското законодателство директивата да бъде призната. За да може не политическата воля да е определяща при вземането на решението за размера на МРЗ ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР