Целта на срещата на 16 март беше да се извлекат

...
Целта на срещата на 16 март беше да се извлекат
Коментари Харесай

Дебат за COVID-19 в Европейския парламент

Целта на срещата на 16 март беше да се извлекат поучения от първите стъпки на " Механизма за възобновяване и резистентност ", който е главният инструмент на Европейски Съюз за поддръжка на вложенията и промените в страните членки и за подкрепяне на компаниите и служащите за превъзмогване на рецесията с COVID-19.
Изказалите се в полемиката, измежду които бяха португалският министър-председател, Антонио Коща, и депутати от Европейския парламент и националните парламенти, означиха, че Европейски Съюз е изправен пред нова рецесия, подбудена от войната в Украйна и растежа на цените.
В същото време доста от участниците настояха, че Механизмът за възобновяване и резистентност и националните проекти за възобновяване, които той финансира, дават добра рамка за справяне с провокации като енергийната взаимозависимост и за осъществяване на структурни промени.

Използвайте съществуващите принадлежности, приканват евродепутати

Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), който е един от тримата съдокладчици на Европейския парламент за осъществяването на проекта за възобновяване, съобщи, че основаването на нови фондове на Европейски Съюз за поддръжка при рецесия лишава доста време. Затова той прикани за справяне с актуалните провокации да се употребяват съществуващи принадлежности, които включват бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година и проекта за възобновяване с общ размер от 1,8 трлн. евро.

Г-н Мурешан акцентира смисъла на работата на Парламента по упражняването на надзор върху проектите за възобновяване: „ Ние считаме, че откакто Европейският съюз ще изразходи повече пари от когато и да било в идващите години, ние би трябвало да се уверим, че парите стигат до бенефициентите, за които са предопределени “.

„ Планът за възобновяване разруши разнообразни табута “, съобщи съдокладчикът, Ейдер Гардиасабал (С&Д, Испания), и уточни издаването на общ дълг и съглашението за нови източници на средства за бюджета на Европейски Съюз, които следва да оказват помощ за погасяването на поетия дълг. „ Нито една рецесия не е идентична на предходната, по тази причина решенията би трябвало да са разнообразни, само че създадените принадлежности могат да ни послужат “.

Драгош Пислару (Обнови Европа, Румъния) дефинира Механизма за възобновяване и резистентност за „ олицетворение и прелестен отговор на взаимност в един от най-тежките моменти за жителите на Европейски Съюз “.

Механизмът обезпечава на страните в Европейски Съюз до 335 милиарда евро под формата на безплатни средства и до 385,8 милиарда евро като заеми. До момента множеството страни не са декларирали предпочитание да употребяват заеми. Г-н Пислару, който също е съдокладчик на Парламента, предложи неизползваните суми за заеми да бъдат пренасочени „ за новите незабавни цели, провокирани от съветската експанзия “.

Ръководителят на оперативната група в Европейската комисия по проекта за възобновяване Селин Гауер акцентира „ извънредно бързото използване “ на проекта и съобщи, че до края на април преведените суми по него ще доближат 100 милиарда евро.

Тя също по този начин сподели, че мощният акцент, който се слага в националните проекти върху енергийната успеваемост, възобновимите източници на сила, водорода и укрепването на енергийните мрежи ще разреши диверсификация и по-малко ползване на съветски изкопаеми горива.

Солидарността и единството са пътят напред

Португалският министър председател Антонио Коща означи значимата роля по време на пандемията на краткотрайния механизъм на Европейски Съюз SURE за поддръжка на заетостта и прикани за основаване на сходен непрекъснат инструмент.

Г-н Коща изброи полупроводниците, опазването на здравето, цифровите технологии, храните и селското стопанство като основни области, в които страните в Европейски Съюз би трябвало да влагат взаимно. Той съобщи, че солидарността и съдействието са помогнали на Европейски Съюз да се оправи със здравната рецесия и че „ това е методът, по който би трябвало да подходим и към войната на нашия предел “.

Европейската парламентарна седмица

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Конференцията беше част от Европейската парламентарна седмица, проведена тази година от Европейския парламент, френската Национална асамблея и френския Сенат.

Събитието събира представители на парламентите от страните в Европейски Съюз и Европейския парламент за полемика по отношение на координацията на икономическите и обществените политики на страните в Европейски Съюз в границите на Европейския учебен срок.

Механизмът за възобновяване и резистентност

Механизмът за възобновяване и резистентност в размер на 723,8 милиарда евро, е основният инструмент в проекта на Европейски Съюз за възобновяване. Той се финансира посредством издаването на дълг от Европейската комисия на интернационалните финансови пазари.

Парите са предопределени за страните в Европейски Съюз, които приготвят национални проекти за възобновяване, съдържащи капиталови планове и промени в шест области: зелен преход; цифрова трансформация; образован, резистентен и приобщаващ растеж; обществено и териториално сближаване; готовност за рецесии и политики за идващото потомство.

След като националните проекти бъдат утвърдени от Съвета, страните могат да получат до 13% от общата сума като авансово финансиране; останалата част се изплаща единствено след реализиране на контрактуваните цели.

Към март 2022 година са утвърдени проектите на 22 страни, а две (Испания и Франция) към този момент са получили заплащания за осъществени цели.

Европейският парламент е образувал работна група за практикуване на контрол върху използването на проекта за възобновяване. Депутатите организират постоянни срещи с представители на Комисията, с цел да създадат обзор на напредъка, а парламентарните комисии по стопански въпроси и бюджети провеждат обществени полемики с еврокомисарите, Валдис Домбровскис и Паоло Джентилони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР