Целта на срещата била да се изведат проблемите, свързани с

...
Целта на срещата била да се изведат проблемите, свързани с
Коментари Харесай

Здравното министерство започва ударна имунизация на ромското население

Целта на срещата била да се изведат проблемите, свързани с ниската имунизация измежду ромското население и да се очертаят стъпки, посредством които да се усили имунизацията.

По думите на Златанов все още интервалът е доста подобаващ – ниска заболеваемост в страната, всевъзможни налични ваксини. „ И за да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, доста значимо е хората да бъдат ваксинирани “, добави той.

Изводите от срещата със здравните посредници са, че към момента съществуват легенди измежду ромското население, хората са уплашени, имат неверна визия и се опасяват от странични последици.

„ Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по разнообразни способи - посредством хората, които те почитат и са престижи измежду тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват. Второто нещо е да се направи имунизацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се ваксинират във краткотрайните имунизационни пунктове или при персоналните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им коства нищо визитата при персонален доктор за приемане на доза ваксина “, безапелационен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като посредниците са почнали работа още през днешния ден. На интервал от 10 дни ще се вършат повторни срещи, на които ще се преглежда резултатът от дейностите.

„ Прилагането на имунизациите за цялото население би трябвало да е еднообразно и заслужено, и никакви специфични условия за никого. Освен това, че подсигуряваме съвсем всички ваксини, утвърдени от Европейска комисия, подсигуряваме използването им безвредно за хората и гратис за тези, които не са обезпечени “, сподели Златанов.

От своя страна здравният посредник Христо Николов регистрира, че повода за ниския % на имунизация измежду ромското население е дезинформацията.

„ Тук е моментът да използван превантивност и предварителна защита не след постфактум, когато пристигна същото и се запълнят лечебните заведения “, разяснява Николов.

„ Не се планува финансово стимулиране за използване на дози ваксини за никого “, разясни зам.-министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР