Целта на състоялия се във вторник телефонен разговор на американския

...
Целта на състоялия се във вторник телефонен разговор на американския
Коментари Харесай

Байдън заплашил по телефона Путин

Целта на състоялия се във вторник телефонен диалог на американския президент Джо Байдън с съветския му сътрудник Владимир Путин беше да се подчертае, че дейностите на Русия ще имат последици, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, представена от Ройтерс.

" Целта на диалога беше, частично, разискване на обстоятелството, че ще има последствия на дейностите на съветските водачи през последните няколко месеца ", посочи Саки.

По време на диалога, състоял се по самодейност на американския президент, Байдън предложи на Путин да бъде проведена среща на върха " в трета страна през идващите месеци ", с цел да се " построи постоянна и предвидима връзка с Русия ", заяви във вторник Белият дом. Президентът на Съединени американски щати изрази " безпокойството си във връзка със скупчването на съветски войски в окупирания Крим и на украинската граница " и прикани " Русия да понижи напрежението ". В известието за телефонния диалог се посочваше още, че Байдън е дал да се разбере, че Съединени американски щати ще работят " твърдо ", с цел да защитят националните си ползи в отговор на такива дейности на Русия, като хакерски атаки и интервенция в избори, напомня Ройтерс. Същевременно Байдън уверил Путин, че желае да построи " една постоянна и предвидима връзка с Русия, в сходство с американските ползи ".

Малко след телефонния диалог на водачите стана ясно, че Съединените щати са отменили изпращането на два военни кораба в Черно море. Новината оповестиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на турски медии и дипломатически източници.

Преминаването на корабите през Босфора, планувано за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била известена за вероятно отсрочване на разполагането на корабите в Черно море, съгласно Анадолската организация.

Миналата седмица турските управляващи оповестиха, че са били известени от Съединени американски щати за прекосяването на два военни кораба през Дарданелите и Босфора към Черно море на 14 и 15 април.

Изпращането на американските кораби беше оповестено в подтекста на усилване на напрежението сред Русия и Украйна и беше възприето като знак на поддръжка от Вашингтон за Киев.

Вчера военноморските сили на Русия започнаха маневри в Черно море, а Москва предизвести предстоящите американски кораби да стоят надалеч от Крим и дефинира тяхното изпращане в Черно море като провокация.

В същото време организация Ройтерс заяви, че Съединените щати възнамеряват да разгласят през днешния ден нови наказания против представители на съветските управляващи и юридически лица. Това е част от отговора на американското държавно управление на пробив в киберсигурността, открит през декември и съгласно Вашингтон проведен евентуално от Русия. Кибератаката засегна софтуера, създаван от компанията СоларУиндс и разреши на хакери достъп до хиляди компании и държавни офиси, употребяващи нейните артикули.

Близо 30 юридически лица ще бъдат наранени от глобите поради хакерската атака или намесата в президентските избори в Съединени американски щати, а 10 съветски публични лица ще бъдат експулсирани.

Агенция Блумбърг заяви, че обект на глобите ще бъдат двайсетина юридически лица, измежду които следени от съветското разузнаване издания, както и непознати компании, настоящи в полза на Москва. Според източник на Блумбърг към 10 съветски публични представители и дипломати ще бъдат експулсирани от Съединени американски щати.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР