Целта на Пендара“ е да подпомагаме занаятчии и местни общности,

...
Целта на Пендара“ е да подпомагаме занаятчии и местни общности,
Коментари Харесай

Гергана Кабаиванова, Пендара: Трябва да придобием самочувствие, че имаме уникална и богата българска кухня

Целта на " Пендара “ е да подкрепяме занаятчии и локални общности, които желаят да се занимава с предприемачество на локални храни. Имаме невероятни условия в селските региони да произвеждаме локални храни и да възвръщаме тези обичаи под формата на прекарвания. Това сподели създателят " Пендара “ Гергана Кабаиванова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ . Проектът е на Фондация LocalFood.bg и подкрепя гастрономическия селски туризъм.  

Тя описа, че концепцията за плана се ражда след появяването на децата й и в устрема те да се хранят по-здравословно. " Първите ми действия бяха свързани с това с група жители да предизвикваме първите фермерски пазари в огромните градове на страната. След като те се откриха като устойчиви бизнес модели в страната, аз се насочих повече към това да оказвам помощ на локалните селски общности и на обособени физически лица да развиват бизнеса с локални храни. Това със селския туризъм се появи около КОВИД, когато светна алената лампичка, че това е една опция за диверсификация на бизнеса на локалните производители на храни и опция те да вършат тези локални пазари в село, в дома си и градските хора да идват на пазар при тях “, изясни Гергана Кабаиванова.  

Тя означи, че през последните няколко години след КОВИД пандемията се следи засилен интерес и завръщане на хората към селата, интерес към селския туризъм и градинарството. " Пендара “ насочва вниманието към локалните храни като форма на прекарвания, не толкоз като форма за хранене. " За благополучие, все по-голям интерес има и към обичайните предписания, приготвяни в семействата. Реално това, което се опитваме сега да създадем, е да скъсим връзката сред потребителя и производителя, пробвайки достоверния локален усет там, където е основан “, акцентира основателят на плана.  

Селският туризъм в България е много едва развъртян, няма и реклама, която да показва страната ни като такава дестинация. Повечето къщи за посетители рядко оферират храна, още по-рядко обичайната, достоверна. " Друг е въпросът, че законодателството в тази област е доста изостанало, доста едва развито и не дава положителни благоприятни условия на бизнеса, без значение дали е дребен или огромен, да предлага такива достоверни селски храни “, уточни тя.  

Именно това е и задачата на Академия " Пендара “ – да съобщи ноухау към бизнесмени, които желаят да се занимават със селски туризъм, изясни Кабаиванова. " Свързваме ги с ментори, които могат да предадат своя опит от българската среда, само че също по този начин вършим и визити в чужбина. Самите фермери са скептични за капацитета на пазара, точно тъй като България не е позиционирана като подобен бранд, само че ползата към тази идея нараства от ден на ден “, разясни тя.  

" Нашата организация прави изследвания, пътувайки из селата, и в действителност доближаваме до доста забавни предписания, доста богати усети. И ние самите се изненадваме. Трябва да придобием самочувствие, че имаме една в действителност неповторима и богата българска кухня и е време да я възстановим и възпроизведем, само че повече под формата на прекарвания, не толкоз на предписания, които да заемат своето място в заведенията за хранене “, съобщи Гергана Кабаиванова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР