Целта на конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални

...
Целта на конференцията „Образование и труд – локални проблеми, глобални
Коментари Харесай

Иван Вутов: Бизнесът трябва да бъде партньор на държавата в образователната сфера

Целта на конференцията „ Образование и труд – местни проблеми, световни решения “ е освен да се покажат какви са проблемите на българския бизнес и аргументите за дефицита на квалифицирани фрагменти, а и да се предложат насоки и решения за превъзмогване на този проблем, който е един от най-значимите за развиването на стопанската система на страната. Това е мнението на Иван Вутов, изпълнителен шеф на „ Геотрейдинг “ АД, който разяснява провелата се през днешния ден конференция, проведена от КРИБ, списание „ Икономика “, вестник „ 24 часа “ и вестник „ Кмета.БГ “.

„ Ръководството на КРИБ, а и индустриалната група „ Геотехмин “, която съставлявам в тази ситуация, считат, че бизнесът би трябвало да бъде сътрудник на страната и да работим дружно, с цел да може междинното и висшето обучение да дават отговор в по-голяма степен на потребностите на бизнеса – с повишение на практическото образование, с обезпечаване на наставници от компаниите, с включване на представители на бизнеса в просветителния развой, с разширение на дуалното обучение в страната и така нататък “, счита Вутов.

„ В качеството си на заместник-председател на Управителния съвет на КРИБ бих желал да отбележа, че образованието е сектор на всички заместник-председатели на организацията. И това не е инцидентно. Всички ние знаем, че квалифицираните фрагменти не доближават. Знаем го въз основата на опита си като притежатели и мениджъри на огромни компании. Част от членовете на УС участваме и в комитет „ Образование “ в КРИБ, който е основан точно за да си партнира с Министерството на образованието и науката, тъй като единствено въз основата на партньорство сред страната и бизнеса може да бъде решен казусът с дефицита на квалифицирани фрагменти “, прибавя шефът на компанията, написа economic.bg.

Той прибавя, че през годините сдруженията от индустриалната група „ Геотехмин “ са вложили средства и не престават да влагат в повишение квалификацията на чиновниците. „ В името на развиването на фирмите, както и на персоналното кариерно израстване, ние непрестанно организираме образования, без значение дали става дума за новия правилник GDPR или за ръководство на строителна машинизация да вземем за пример. Ще продължим с тази процедура и отсега нататък “, споделя Вутов.

„ От образователната 2018/2019 ръководената от мен компания „ Геотрейдинг “ АД, дружно с други сдружения от индустриалната група „ Геотехмин “, ще бъде сътрудник по план за дуално образование на Аграрно-техническата професионална гимназия в град Златица. Ще осигурим практическото образование на учениците по специалността „ Автотранспортна техника “. Паралелката е утвърдена от министъра на образованието и науката господин Красимир Вълчев и бих желал да употребявам случая да му благодаря. Възнамеряваме освен да осигурим практическото образование на децата, които изберат да учат тази компетентност, а по-късно ще им осигурим работа. В гимназията учат 130 деца от Златица, Копривщица, Душанци, Чавдар, Мирково, Смолско и други обитаеми места от района. Взехме решение да участваме в план за дуално образование, с цел да подпомогнем гимназията да резервира съществуването на специалността „ Автотранспортна техника “ и осигурим отсега нататък фрагменти за нашите сдружения “, споделя още той.

Групата ГЕОТЕХМИН организира за осми следващ път лятна стажантска стратегия. Стажовете са платени от сдруженията и на част от студентите ще бъде препоръчано дълготрайно съдействие.

Това са единствено част от самодейностите ни. Надявам се, че на тази конференция ръководещите и бизнесът ще дадат насоки за промени, с цел да се увеличи качеството на висшето обучение и да се ускори практическото образование в професионалните гимназии и в университетите, с цел да може приключилите приблизително и висше обучение да имат нужната подготовка за пазара на труда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР