Целта на Брюксел е до 2030 г. слънцето да е

...
Целта на Брюксел е до 2030 г. слънцето да е
Коментари Харесай

Европа иска да прекъсне соларната си зависимост от Китай

Целта на Брюксел е до 2030 година слънцето да е най-големия енергиен източник в Европа Все повече политици да желаят нарастване на локалния индустриален потенциал поради огромния импорт от Китай сега Европа беше най-големият производител на слънчеви панели в света, като произвеждаше към 30% от всички фотоволтаични панели през 2007 г.
Въпреки сложната предходна година в Европа поради войната в Украйна и високата инфлация бяха пуснати в деяние рекорден брой слънчеви съоръжения на Стария континент. Увеличеният слънчев потенциал е част от проекта на Европейския съюз (ЕС) за покачване на каузи на зелена сила от общия енергиен микс, като задачата е до 2030 година слънцето да е най-големия енергиен източник в Европа.
Целта на Брюксел е до 2030 година слънцето да е най-големия енергиен източник в Европа Все повече политици да желаят нарастване на локалния индустриален потенциал поради огромния импорт от Китай сега Европа беше най-големият производител на слънчеви панели в света, като произвеждаше към 30% от всички фотоволтаични панели през 2007 година
Въпреки сложната предходна година в Европа поради войната в Украйна и високата инфлация бяха пуснати в деяние рекорден брой слънчеви съоръжения на Стария континент. Увеличеният слънчев потенциал е част от проекта на Европейския съюз (ЕС) за покачване на каузи на зелена сила от общия енергиен микс, като задачата е до 2030 година слънцето да е най-големия енергиен източник в Европа.

Постигането й обаче е сложна задача, която за момента може да бъде изпълнена само с увеличение на зависимостта от китайските производители на панели, от които идва повече от три четвърти от вноса на технологията за Европа. " Преминаването от изкопаеми горива към възобновими енергийни източници не би трябвало да значи подмяна на една взаимозависимост с друга ", разгласи комисарят по енергетиката Кадри Симсън, която прекара последната година в образуване на напъните на блока да се откачи от друга дългогодишна взаимозависимост - съветския газ.
Реклама
Това е и повода от ден на ден политици да желаят нарастване на локалния индустриален потенциал. Отговорът на Европейската комисия беше да приготви Закон за нулевата чиста промишленост (NZIA), предопределен да подтиква домашното произвеждане на " стратегически " технологии, в това число слънчева и друга инфраструктура за възобновима сила. Законът, който беше препоръчан през март, гласи, че Европейски Съюз би трябвало да разполага с задоволително потенциал за произвеждане на чиста сила, с цел да посрещне минимум 40% от своите индустриални потребности.

Постигането на тази задача няма да бъде елементарно. " Не можем да мащабираме задоволително бързо, с цел да отговорим на европейското търсене ", споделя пред Financial Times Стивън Ксуереб, шеф на компанията за обезпечаване на качеството на слънчевата сила PI Photovoltaik-Institut Berlin. " Всички са разчувствани от новия цех [на Enel] в Сицилия, който ще създава 3GW. Китайските колоси афишират нови заводи за 20GW ", прибавя той.

Европейските слънчеви производители споделят, че е нужно да има по-голямо финансиране, с цел да може промишлеността да бъде изведена до по-високо равнище. Те също по този начин считат, че ограниченията в оферти закон за приоритизиране на локалното произвеждане в договорите за публични поръчки и за дотациите за потребителите биха могли да усилят разноските до степен, която да повлияе на възприемането. " Ако е проектирано неприятно, NZIA рискува да върне бранша 20 години обратно ", декларира пред изданието Карийн Бутонат, основен изпълнителен шеф за Европа и Азиатско-тихоокеанския район в Lightsource bp, един от най-големите разработчици на слънчева сила в района. " Никой не се интересува от скъпи възобновими източници на сила ". Китайските обичаи Европа в миналото беше най-големият производител на слънчеви панели в света, като произвеждаше към 30% от всички фотоволтаични панели през 2007 година Но огромен подтик на индустриалната политика докара до увеличение на китайското произвеждане и спад на цените, тъкмо когато Европа страдаше от последствията от финансовата рецесия от 2008 година През 2012 година Европейска комисия стартира антидъмпингово следствие на вноса на китайски слънчеви панели, което докара до налагане на мито от съвсем 50% върху този вид артикули.

Това решение вкара Европейски Съюз в най-големия търговски спор с Китай до момента. Пекин заплаши с ответни мита върху виното и първокласните коли. Европейска комисия се отхвърли от първичните си оферти, като вместо това се споразумя с Пекин за минимална цена на слънчевите панели, което докара до неодобрение от страна на лобито на европейските производители на слънчева сила. Преди пет години прагът на цената беше понижен.
Реклама
Търговската борба през 2012-2013 година разкри детайли на напрежението сред Европа и Китай, които остават и през днешния ден. Държавите от Европейски Съюз бяха разграничени по отношение на предлагането на комисията, тъй като не желаеха да рискуват личните си търговски връзки с Китай, като в същото време се възползваха от евтини слънчеви панели, които облекчиха натиска върху техните лични дотации за зелена сила. Политиците се изправиха против равнището на плануваната индустриална тактика от китайците... само че не дават безусловно задоволително преимущество на европейско произвеждане, с цел да блокират китайците, споделя Дрис Аке, политически шеф в SolarPower Europe.

Резултатът беше превръщането на Китай като неоспорим международен водач в технологиите за слънчева сила. От 2011 година страната е вложила над 50 милиарда $ в нов потенциал за произвеждане на слънчеви панели, 10 пъти повече от Европа, сочат данни на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Този растеж на потенциала докара до ниските цени, които разрешиха рекордните слънчеви съоръжения в Европа. Според МАЕ, макар че Европа е внесла невижданите 26 GW фотоволтаични модули през 2021 година, сметката е била единствено една трета от разноските през 2010 година, когато е внесла единствено 15 GW.
Свързани публикации Кои са новите ВЕИ планове 23 март 2023, 13:12 Слънчев ток, само че единствено през нощта 20 март 2023, 08:45 Нулеви излъчвания на новите здания от 2028 година желаят евродепутатите 16 март 2023, 13:42 Соларните централи би трябвало да се строят в градовете, където е потреблението, а не в полето 15 март 2023, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР