Целта на България е косовските граждани с българско самосъзнание да

...
Целта на България е косовските граждани с българско самосъзнание да
Коментари Харесай

Илияна Йотова посети Косово и призова властите в Прищина да признаят българска общност

„ Целта на България е косовските жители с българско съзнание да получат формален статут на общественост, който ще им даде повече обезпечени права и благоприятни условия “, уточни вицепрезидентът Йотова.
Вицепрезидентът Илияна Йотова посети областите Гора и Жупа в Република Косово, където живеят хора с българско съзнание и българска еднаквост. С представители на сдружение „ Обединени българи в Косово “ тя беседва в село Кръстец, а в Призрен се срещна с членове на „ Културно-просветно сдружение на българите в Жупа, Подгора и района “, оповестява Българска национална телевизия.

Българската общественост в Косово, която е към 15 хиляди души, не е приета публично. След неналичието на отговор на импортираната в косовския парламент през 2018 година петиция за публично признание на българска общественост, настояването беше повторено при започване на тази година.
„ Целта на България е косовските жители с българско съзнание да получат формален статут на общественост, който ще им даде повече обезпечени права и благоприятни условия “, уточни вицепрезидентът Йотова.
Тя съобщи, че в лицето на президента Вьоса Османи–Садриу вижда поръчител, че подписката този път ще бъде придвижена.

" Президентът Османи–Садриу предложи българите да имат собствен неофициален представител в Консултативния съвет за националните малцинства към президента. Това е знак за положително предпочитание и воля “, акцентира Йотова. Тя изрази убеденост, че макар съпротивата на други етнически групи, ще се реализира добър резултат. Вицепрезидентът увери, че България ще упорства при идващото броене в Република Косово да бъде включена и рубрика „ българи “.
Представителите на българската общественост одобриха концепцията на Йотова за създаване на български съботно-неделни учебни заведения в регионите с плътно население, където хората имат българска еднаквост.
В срещите в Кръстец и Призрен участваха и представители на българската общественост в Косово, които са приключили висше обучение в България или са сегашни студенти. 
България дава благоприятни условия за висше обучение по Постановление на Министерски съвет 103 за младежи от Република Косово и всяка година на място се провеждат курсове по български език и кандидатстудентски изпити. Миналата есен в български висши учебни заведения са признати 42 студенти от Косово.
Книги на български създатели подари вицепрезидентът Йотова на представителите на българските сдружения. По-рано тя се срещна и с управлението на община Драгаш.
Източник: Българска национална телевизия
Следвайте " Гласове " в
 
18 Яну 202339227 Sep 2022135105 Sep 2022171807 Апр 2022381225 Март 2022175001 Март 20222558КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231060907 Фев 2023134718 Фев 202365818 Фев 2023509
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР