Целта е да се подобри достъпът до висше образование на

...
Целта е да се подобри достъпът до висше образование на
Коментари Харесай

Отпадат таксите за студенти държавна поръчка още тази година

Целта е да се усъвършенства достъпът до висше обучение на студентите, както и държавните висши учебни заведения да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина или в България, заяви пресслужбата на Министерския съвет.

С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разноски за образование ще бъдат поети от страната . Необходимата сума се пресмята на близо 136 млн. лв. за 2024 година

Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде на половина от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година. За задачата в едномесечен период от влизането в действие на измененията в Закона за висшето обучение от Министерския съвет ще бъдат отпуснати спомагателни средства на университетите и научните организации, които имат право да организират образование в просветителната и научна степен " лекар ", за компенсирането им за понижените доходи от такси.

В двумесечен период висшите учебни заведения и научни организации би трябвало да възстановят разликите на тези студенти и докторанти , които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от към този момент одобрения за 2023/2024 година.

По-рано през днешния ден, на съвещанието на държавното управление министър-председателят в оставка акад. Николай Денков сподели, че ще има значими позитивни и обществени последствия от премахването на студентските такси.

" От тази мярка ще се възползват 127 000 студенти и докторанти . Мярката е в продължение на политиката на страната за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безвъзмездни, учебното обучение в държавните и общински учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от първи до 12-и клас ще са безвъзмездни. Да, напъните си костват и би трябвало да продължат ", съобщи министър председателят Денков при започване на държавното съвещание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР