Целта е да се намали отделянето на въглероден двуокис (CO2)

...
Целта е да се намали отделянето на въглероден двуокис (CO2)
Коментари Харесай

Тол таксите – според газовете. Не само за камиони, а и за бусове

Целта е да се понижи отделянето на въглероден двуокис (CO2) в атмосферата и да се подтиква потреблението на екологични транспортни средства. С измененията от страните членки се изисква да трансформират таксите за прилагане на пътища от тежки транспортни средства според от излъчванията на CO2.

Данните за нездравословните излъчвания ще се взимат от техническите характерности на съответното транспортно средство.

Първоначално схемата ще се ползва единствено за най-големите камиони, само че последователно ще обхване и други типове тежки транспортни средства.

Страните от Европейски Съюз сами ще вземат решение дали тол таксите или винетките за колите да зависят от екологичните им характерности. Но тол таксите и винетките в страните от Европейски Съюз за фургони и микробуси също ще би трябвало да зависят от екологичните им характерности от 2026 година, написа " Труд ".

В края на октомври районният ни министър Виолета Комитова разгласи, че не е удовлетворена от работата на тол системата, тя не изпълнявала предназначението си, а годишният доход бил едвам 380 млн. лева При това 3/4 от сумата идвала от винетките за леките коли, а единствено 1/4 е приносът на тежкия трафик.

Затова тя изиска да бъдат увеличени тол таксите за тежкотоварните коли, както и да бъдат включи още платени пътища в тол системата.

Това обаче провокира гневната реакция от транспортните компании у нас, които настояха измененията да се вършат гладко и след разискване със засегнатите, както и да има и заслужено възнаграждение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР