Целта е била да бъда очернен, аз съм достатъчно черен

...
Целта е била да бъда очернен, аз съм достатъчно черен
Коментари Харесай

Капките на правосъдието мокрят твърде различно

" Целта е била да бъда опетнен, аз съм задоволително черен на цвят ". Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Александър Методиев, по-известен с прякора си Бат Сали, по отношение на обстоятелството, че към този момент има ефикасна присъда поради обстоятелството, че безусловно унижи полицейски патрул преди време. Провинението на Методиев, съгласно съда, е наказуемо единствено административно – с 3000 лв. санкция.
Да напомним в резюме какво направи определеният с поддръжката на Движение за права и свободи народен представител – на 1 май, 2016 година, покрай Костенец полицейски патрул пробва да спре " Мерцедес " -а на депутата, до момента в който прави неразрешено тройно изпреварване. Полицаите не съумели да спрат Методиев, само че спрели бус, който пътувал дружно с него, тъй като и бусът прави нарушаване. Като схванал какво става, депутатът се върнал и се почнало с до болежка позната за тези географски ширини картинка – закани към чиновниците на реда, че това им е последният ден на работа, позвъняване до началника им в локалното ръководство.
Първоначално Бат Сали имаше условна присъда - половин година затвор, тъй като на първа инстанция беше счетено, че провинението му дава отговор на член в Наказателния кодекс (270, алинея 1). Върховният касационен съд (ВКС), обаче, го трансферира по член от Закона за придвижване по пътищата (чл. 175, алинея 1, т. 4), където към този момент се минава единствено с санкция. Такава била правосъдната процедура, прецизираха от висшия съд.
И тук идва въпросът – такава, значи, е практиката, когато депутат, който би трябвало да е пример за поведние, прави нещо безусловно неприемливо? И го прави, тъй като един път Министерство на вътрешните работи решило да си свърши работата както би трябвало и то по една от най-болезнените тематики за българското общество – така наречен война по пътища? Като подучване, обаче, се постанова по-леко наказване на Методиев.
Това е повече от неуместно, най-малкото тъй като Бат ви Сали е в състояние, което изисква доста повече отговорност от него, в сравнение с от елементарен жител. Щом си народен представител, би трябвало да си пример за държание. И в случай че не си, следствията следва да бъдат по-тежки, в сравнение с биха били, в случай че си никому незнаен цървул. Защото като народен представител даваш образец – изключително на цървули. И в този момент, след тази присъда, образецът за цървулите е, че и на тях ще им се размине, в случай че се държат на пътя като цървули. Чудесно и прелестно.
Заради такива случаи като този с Бат Сали българинът няма доверие на институциите. Няма и да има, щом обикновената логичност сочи, че когато си на по-висока позиция, носиш повече отговорност, не по-малко, а грешките ги плащаш по-скъпо, не по-евтино. Постулатът, че законът е идентичен за всички, надалеч не е дословен. Щом си по-високо, ти имаш и по-големи облаги, с изключение на отговорности. А наказванията се постановат и за сметка на облагите – по тази причина и при доста каузи, в които става въпрос за обезщетение, то се пресмята като % от доход/печалба на упрекнатите. Съдебна процедура, по този начин да се каже. Същото е и в тази ситуация с Методиев – народен представител е, има опция поради това да си разреши по-скъпа кола, освен това със заплата, плащана му от данъкоплатците – щом прави зулуми с нея, значи наказването би трябвало да е по-сериозно. Но очевидно отново ще би трябвало да изчакаме – по този начин, както чакаме за читаво правораздаване, както чакаме за читава страна. И това е казусът – че чакаме, а не действаме!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР