Целият ВиК сектор има проблеми. Това каза в предаването на

...
Целият ВиК сектор има проблеми. Това каза в предаването на
Коментари Харесай

Министър Шишков: Целият ВиК сектор има проблеми

Целият ВиК бранш има проблеми. Това сподели в предаването на Радио " Фокус " " Важните приказват " служебният министър на районното развиване Иван Шишков по отношение на проблемите, които има ВиК сдружението в Пловдив. 

" По принцип целият ВиК бранш, освен в Пловдив, на всички места има проблеми, тъй като водопроводните мрежи са извънредно остарели и по тази причина, за което си говорихме – че би трябвало да има цена на водата, която да е контролирана, е доста добре и то е извънредно значимо, тъй като това е обществената търпимост, която може да поеме популацията в България. Проблемът обаче е, че мрежата ни е толкоз зле, че в случай че ВиК сдруженията би трябвало да влагат и да подменят съвсем цялата мрежа, в случай че би трябвало да понижат всичките тези загуби, които също би трябвало да се реши и този проблем, тъй като водата е извънредно значим запас, който ние пилеем съгласно мен много безконтролно, в един миг цената на водата ще стане отвратително висока. Т.е. страната би трябвало да влага под някаква форма и да откри метод да влага, както влагаме в пътищата, по този начин да влагаме и във ВиК бранша напълно, с цел да може да се подобрят извънредно. Иначе постоянно шефовете на ВиК-тата, каквито и да са, ще бъдат отговорни, тъй като в никакъв случай няма да имаме положително качество на водопроводната мрежа, заради тази причина, че няма по какъв начин да се дадат доста пари от едно ВиК сдружение ", сподели той.

Шишков изясни, че " ВиК Холдинг " се нуждае от промени в метода, по който оперира, тъй като към този миг действа само като банка, която дава заеми, а с не влага в създаване на водната инфраструктура. 

" Имайте поради, че има основан преди години " ВиК Холдинг “, само че той на процедура оперира като банка. Т.е. той може да им даде пари, само че тези пари са заеми, те би трябвало да се върнат. Така че в границите на " ВиК Холдинга “ съгласно мен страната би трябвало да направи смяна във философията и да може в действителност да се влага, да бъде освен като банка, а в действителност за значимите неща би трябвало да се откри метод и механизъм страната да влага, тъй като сериозните точки в България са с водата и проблемите са ужасно доста. Ние някак си сякаш не ги виждаме, тъй като те са подземен. Пътищата… ", изясни служебният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР