Целият пернишки квартал Калкас е отцепен тази сутрин заради скъсана

...
Целият пернишки квартал Калкас е отцепен тази сутрин заради скъсана
Коментари Харесай

Пернишки квартал е отцепен заради скъсана дига на шламохранилище, евакуират хора

Целият пернишки квартал " Калкас " е отцепен тази заран поради скъсана дига на шламохранилището, намиращо се над жилищния комплекс, където се депонира пепелината от котлите на Топлоелектрическа централа " Република ", съобщи За Перник. 

Полицията е блокирала отбивката за квартала при пътен възел " Хумни дол ", а колите се пренасочват и не се позволяват до квартала. 

Според шефът на " Топлофикация Перник " инж. Любомир Спасов дигата, която е скъсана е към 5-6 метра, написа offnews.bg.

" Първоначално мислехме, че повредата е в резултат на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време ", сподели Спасов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изясни, че сутринта му се е обадила кметицата, че ситуацията е ужасно, тъй като се е скъсала дигата на шламохранилището.

" Огромна река се излива по деретата на квартал Калкас. Веднага пристигнах на място. Уведомих регионалния шеф, шефа на полицията, пожарната. Пренасочих цялата налична техника и камъни, баластра, пръст, с цел да може да запушваме пробива ", добави пернишкият кмет. 

Той добави, че изтича голямо количество вода в деретата на квартала. 

Владимиров изясни, че се е чул и с премиера Бойко Борисов и той ще изпрати държавната компания " Монтажи " с техника, както и министри. 

От думите на пернишкия кмет излиза наяве, че министър председателят му е споделил да го държи в течение. 

Кметът на Перник сподели, че сега се изтеглят и хора, които живеят в рисковите места, а т.е. в ниската част на квартал Калкас. Главно от блокчетата при " Хумни дол ", както и от селскостопанската част, добави той. 

Владимиров съобщи, че се прави всичко допустимо да се запуши пробива, с цел да не се провокира по-голямо злополучие. 

По думите му това шламохранилище е трябвало доста от дълго време да не бъде употребявано.

" От Топлофикация Перник би трябвало да търсим отговор за какво не е почнала рекултивация на шламохранилището обратно във времето ", безапелационен е той. Владимиров изясни, че сега се вземат проби от река Струма, с цел да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.

Към този миг на мястото са и министрите Младен Маринов на вътрешните работи, Емил Караниколов на стопанската система, екомистърът Емил Димитров и шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов. 

Под вода е стадионът в квартала.

Временно придвижването от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в сектора от п.в. " Марина Бара " до п.в. " Църква " се лимитира заради заплаха от наводнение на платното за придвижване. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се контролира от " Пътна полиция ", оповестяват от АПИ.

По последни данни багери и самосвали са успяли да укрепят спуканата дига на шламохранилището в квартал Калкас и да спрат приключването на вода. Положението за в този момент е овладяно.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР