Целият дебат, свързан с минималната работна заплата в последните години

...
Целият дебат, свързан с минималната работна заплата в последните години
Коментари Харесай

Никола Филипов, икономист: Фискалната политика на държавата е тотално сгрешена

Целият спор, обвързван с минималната работна заплата в последните години много се политизира, а той би трябвало да бъде строго експертен.

Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Никола Филипов. 

Според него политиците не схващат какъв брой мощен инструмент за въздействие върху стопанската система е определянето на минимална работна заплата (МРЗ).

По думите на икономиста предлагането на „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия минималната заплата да бъде половината от междинната за страната е „ цялостен стопански парадокс “.
По принцип минималната работна заплата би трябвало да бъде основана на няколко доста значими стопански индикатора – растеж на Брутният вътрешен продукт, СРЗ и може би най-важното – продуктивността на труда.
„ Политическата класа у нас за жалост не схваща това нещо и избра най-лесния и съгласно мен проблематичен модел за изчисление на МРЗ “, разяснява още икономистът.

Той чака, че концепцията за „ брутна минимална работна заплата “ ще отпадне в пленарната зала.

Според Филипов разноските на бизнеса се повишават и рано или късно ще би трябвало просто да стартира да уволнява хора.
Компенсациите са друга тематика. Не може бизнесът да разчита единствено на страната. Който не желае, той не е получил финансова помощ от страната, което е огромен проблем.
„ Не е нужно страната да се меси в пазарен феномен, какъвто е работната заплата сред шеф и търсещ работа “, счита икономистът.

По думите му „ свободният пазар по един натурален метод контролира тези неща “. Филипов е на мнение, че колкото по-малко страната контролира, толкоз по-богата е тя.
В момента, който повишиш МРЗ с 10 лева това води до 50 милиона лв. растеж на обществените разноски. Имайте поради, че сега се намираме в обстановка, в която депутатите гласоподават брутални обществени разноски, които не е ясно по какъв начин ще ги финансираме.
„ Намираме се на ръба на икономическа криза. Да вършим такива големи дефицити това е голяма неточност. Този дисбаланс е доста рисков за нашата страна “, съобщи Филипов.

Според него цената на финансирането на задълженията се повишава, а фискалната политика е фундаментално сбъркана.

„ Реално сега подтикваме инфлацията, като вършим все по-големи бюджетни разноски. Правим проинфлационни бюджети, което е доста огромен проблем “, безапелационен е икономистът.

По думите му това е директно разследване от политическата рецесия у нас, от която той не вижда неотдавнашен излаз.

Според Филипов е обикновено хората да се опасяват от приемането на еврото, заради което присъединението на страната ни към Еврозоната би трябвало да бъде придружено с подробен спор по тематиката.

Дали ще приемем единната европейска валута ще бъде напълно политическо решение на Европейски Съюз, уточни още икономистът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР