Цели шест месеца украинският град Изюм бе под руска окупация,

...
Цели шест месеца украинският град Изюм бе под руска окупация,
Коментари Харесай

Ще построим нова Украйна, крещели руснаците и разрушавали окупирания Изюм

Цели шест месеца украинският град Изюм бе под съветска окупация, преди украинската войска да го освободи преди повече от година. Но и до през днешния ден разрушенията, мините и взаимното съмнение маркират делника на локалните, написа АРД.

***

Германската медия е говорила с украинските сапьори Серхий и Денис. С металотърсачи двамата разчистват от мини един от пътищата, водещи към града. Тяхната задача е значима и е част от работата по възобновяване на електрозахранващата мрежа.

Денис изяснява обстановката: " Руснаците са минирали всичко - гробища, гори, реките, даже земеделските земи. Тук на всички места има клопки. Поставили са и взривни устройства, които се задействат с опъната тел. Това е неразрешено от Женевската спогодба. " Разчистването на всичко съставлява голяма по своя размер работа, прибавя той.

Един от най-бомбардираните градове в Украйна

Изюм, северната врата към индустриалния район Донбас, е един от най-бомбардираните градове в Украйна, изяснява пред АРД зам.-кметът Володимир Мацокин от своя спонтанен кабинет. Ситуацията на място е следната: 80 % от постройките са разрушени, самото кметство също е в руини.

Въпреки това съвсем всички обитаеми къщи още веднъж имат ток и вода. Градът е закупил и мобилни уреди за отопление на пелети.

Преди началото на войната против Украйна в Изюм е имало 11 учебни заведения. След това съвсем всички са били развалени, а шест от тях – и напълно унищожени. Мицокин споделя, че средства за възобновяване им няма. " Повечето от магазините в града са затворени. Руснаците са взели всичко, което могат да употребяват: трактори, булдозери и камиони за отпадък ", споделя той.

Невидимите вреди на войната

Според кмета на града обаче това са единствено забележимите вреди от войната. Недоверието сред хората е по-притеснително, акцентира Мацокин. През своята половингодишна окупация на града руснаците са управлявали с гнет.

" Знаехме какво са правили руснаците в окупираните територии, защото Русия е окупирала елементи на Украйна още от 2014 година. В продължение на години сме документирали разкази на бежанци ", показва кметът. Оцелели оповестяват за автентичен лов на цивилни хора, както и за изнасилвания.

Мнозина сътрудничат на руснаците, тъй като се опасяват от окупаторите. " Хора са убивани просто за наслаждение - за проява на мощ от руснаците. Или пък просто тъй като са желали да получат назад мобилните си телефони ", споделя Мацокин, представен от АРД.

Болезненият развой на правораздаването

По стените измежду руините на града със спрей са изписани апели за предаване на информация за украинци, помагали на руснаците. В кабинета си Мацокин събира доказателства против учители и държавни чиновници. " Това не е елементарен развой. Много е мъчителен ", изяснява той. Но доста документи са били и изгорени. " Затова би трябвало да разчитаме на показанията на очевидци ", споделя кметът.

АРД разяснява, че този развой ще отнеме години - тъкмо както в Германия, където самоличността на хората, сътрудничили на нацистите, е била установявана в продължение на десетилетия. Кметът на Изюм е безапелационен: " Но тези, които са направили тези закононарушения против нашия народ, ще би трябвало един ден да бъдат изправени пред правораздаването ".

" Ще построим нова Украйна "

Записки от дневника на 50-годишния тогава публицист и създател на детски книги Володимир Вакуленко разкриват ужаса на шестте месеца под съветска окупация.

Вакуленко е заровил в градината си своя дневник. В него писателят разказва по какъв начин той и съседите му са били предизвикани от руснаците, до момента в който стояли дружно към огъня. " Ще построим нова Украйна ", крещели им те.

" Подиграват се с нас ", написа Вакуленко в записките си. " Разрушават къщите ни и се преструват, че са бранители. И сплашват хората, които по-късно им сътрудничат ". На няколко места в записките си Вакуленко споделя, че се опасява, че може да бъде предаден.

На 24 март 2022 година съветски бойци го извеждат от къщата му. По-късно тялото му е намерено в всеобщ гроб с повече от 400 тела в него. Вакуленко е разпознат посредством ДНК разбор. Дневникът му се намира в Харковския книжовен музей.

Кафене на 60 километра от фронта

В освободения Изюм към този момент са се завърнали 11 000 души. Сред тях са Хана и Иван Овчаренко - младежи на малко над 20 години. На 60 километра фронтовата от линия двамата са отворили кафене. " Искаме да окуражим хората да беседват между тях ", изяснява Иван. И добавя: " Да им дадем вяра за по-добро бъдеще ".

Биргит Фирних (АРД),

Заглавието е на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР