Цели 35 години са минали, откакто Терем в Костенец е

...
Цели 35 години са минали, откакто Терем в Костенец е
Коментари Харесай

New York Times: Българските фабрики за боеприпаси, които снабдяват Украйна

Цели 35 години са минали, откогато " Терем " в Костенец е създал последните 122-милиметрови снаряди по руски пример.

До януари 2023 година - когато локалният боен цех открива нова индустриална линия за боеприпасите от основно значение за снабдяването на украинската войска.

New York Times е посветил първата страница на интернационалното си издание точно на метода, по който Западът оказва помощ на Украйна посредством възобновено или подсилено произвеждане на муниции във заводи като тази в Костенец и в базата на ВМЗ-Сопот - цех, на който се крепи стопанската система на целия град.

Журналисите Томас Гибънс-Неф, Джъстин Шек и Боряна Джамбазова разказват " дребните градчета в България, в която огромна част от популацията е проруски настроено " като непредвиден дирек за поддръжка на украинската войска. Но година след експлоадирането на войната Киев към момента разчта главно на оръжия, които изстрелват муниции по руски стандарт.

Съединени американски щати и Западна Европа не създават такива артикули, а дребното страни отвън Русия с сходни бази са най-вече в орбитата на Москва, разяснява NYT

Това е повода, заради която западните страни търсят различни източници, като влагат милиони долари в схеми, посредством които по едно и също време да запазят покупко-продажбите за муниции в загадка и да избегнат политически разтърсвания и ответни ограничения от страна на Русия.

България е разказана в NYT като дъжрава с " исторически близки връзки с Москва, макар че е част от Европейски Съюз и НАТО ". Прогнозните данни за износа на оръжия за 2022 година са за над 3 милиарда $, или петкратно нарастване на този индикатор спрямо 2019 година

Интервютата на публицистите измежду жителите на Костенец и Сопот демонстрират, че никой не си прави илюзии каква е крайната дестинация на продукцията.

На централно равнище обаче страната не желае да се обявява като снабдител на муниции за Украйна - официално, Кирил Петков разказа за първи път напъните на държавното управление да помогне на Киев едвам в изявлението си за Die Welt преди седмици, а Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова не престават да настояват, че страната не е изнесла " един патрон " към Украйна.

Схемата е такава: държавното управление позволява износ на муниции за други страни от Европейски Съюз, включително Полша. Когато оръжията стигнат там, към този момент могат да бъдат пренесени към Украйна без намесата на публична София.

По сходен метод Люксембург доставя Украйна с оръжия, които в действителност са създадени в Чехия. И освен.

Държавните украински компании търсят от медиатори в Америка и други страни танкове, хеликопери, самолети и минохвъргачки.

" Брокери с пари от Съединени американски щати изкупуват продукцията от муниции на заводи в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния. А Англия е основала скрито звено за въоръжаване на Украйна, съгласно документ, с който разполага New York Times, и съгласно данни на длъжностни лица, осведомени с работата на структурата ", написа изданието.

Една от покупко-продажбите, които английското звено е пробвало да провежда, е за 40 000 снадяра и ракети по руски пример от държавния оръжеен производител на Пакистан. Формално те би трябвало да стигнат до Англия, а Украйна не е упомената във веригата на доставки. За задачата - Лондон заплаща на румънски медиатор за оформянето на транзакцията. Сделката се проваля, защото производителят не съумява да достави боеприпасите, твърди медията.

NYT показва, че за последните месеци украинската войска е изстрелвала сред 2000 и 4000 снаряда дневно, само че има потребност от доста повече, с цел да може да си върне окупираните територии от Русия.

" В един стадий от войната през предишното лято Русия изстрелва до 50 000 снаряда дневно. Но и при тях количеството понижава, защото и Русия страда от дефицит на муниции ", написа медията.

Съединени американски щати също усилват своето военно произвеждане шесткратно в последните месеци, само че множеството от боеприпасите им са за гаубиците от стандарт на НАТО, които бяха предоставени на Украйна.

Българското оръжейно произвеждане играе " особена роля " още преди разпада на Съюз на съветските социалистически републики, написа медията, защото руският вид снаряжение се продава на всевъзможни клиенти - включително на двете противникови страни в Ирано-иракската война.

Дори след присъединението към НАТО това произвеждане не стопира, а намира нови пазари на фона на военните акции на Съединените щати в Близкия Изток.

NYT обръщат внимание и на обстоятелството, че в последните години Русия изостря отношението си към българското военно произвеждане поради снабдяването с муниции за сирийските бунтовници против Асад (поддържан от Москва), а с изключение на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев - " серия от необясними детонации раздрусват българските компании за военна техника ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР