Царската гара ще остане само един бегъл спомен, ако не

...
Царската гара ще остане само един бегъл спомен, ако не
Коментари Харесай

Петиция за спасяване на ”Царската гара” край Казичане?

”Царската гара ” ще остане единствено един незадълбочен спомен, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения по реституция на постройката, за които упорства петиция. Подписката е инициирана от продуцентите на документалния филм ”Имало едно време една Царска гара ”.
" Царската гара " в предишното е свързвала главните ЖП линии. На нея са идвали доста знатни особи. Царското семейство също отпътува в заточение оттова.

" Оказа се, че хората освен че не са я не запомнили, а имат и персонални истории и прекарвания от това място. Останалите ни поздравяваха, че си спомняме за нея. Четири месеца лиши работата по снимането на документалния филм, който е онлайн от два месеца ", описа една от продуцентите на кино лентата и основател на петицията Деа Манолова.

Тя описа пред Bulgaria ON AIR, че съвсем 6 месеца нямат отговор от институциите, макар отправените въпроси.

През 2009 година по предложение на кмета на Казичане постройката е оповестена за културна полезност от локално значение, след което са сезирани институции, че постройката се разрушава и е рискова, само че без резултат.

Според другият продуцент на документалния филм и основател на подписката Катерина Иванова се знаят единствено по-големите исторически имена и събития и се подценяват по-малките истории.

" 200 подписа са малко, тази постройка е част от предишното ни и историята, цяла Европа е идвала тук на крайници. Ако децата бъдат доведени тук и им бъде разказано, в случай че тя бъде реставрирана, ще научат доста повече, в сравнение с в случай че прочетат 11-та страница от учебника ", уверена е Деа Манолова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР