Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на

...
Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на
Коментари Харесай

Денков: Изгонените от Руската църква не са свещеници, а хора, работили срещу България

Църквата би трябвало да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна черква. Това съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти във връзка проблема със затворената Руска черква „ Св. Николай Мирликийски “ в София.

Не са изгонени съветски свещеници, изгонени са хора, които са работили против ползите на България. Те са непознати жители, посочи Денков.

 

Прочетох отчета на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), има задоволително учредения тези хора да са отвън България, сподели още Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Премиерът участва на Национално заседание на Министерство на вътрешните работи. В него взе участие професионалното управление на министерството, и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и заместникът му Мария Павлова.

Държавата е подготвена да спомага за възобновяване на богослуженията в храм „ Св. Николай Мирликийски ”, оповестиха от пресслужбата на кабинета през вчерашния ден. Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Патриарх Неофит назначи през вчерашния ден свещеници от София, които ще правят богослуженията в храма.

 

" Знаете, че напълно в границите на Българската православна черква е да провежда процеса. Вчера имах среща с представители на Светия синод, всичко, което е належащо от страната, ние ще го осигурим. Но не можем да се месим директно в процеса. Тепърва следва да се проучва нотариалния акт и собствеността ", разяснява Денков.

" Църквата би трябвало да стои отворена. Именно по тази причина Патриархът сътвори нужната организация ", съобщи министър председателят и добави, че е прочел отчета на ДАНС, който съгласно него е задоволително явен и състоятелен идващите 5 години да не бъдат допускани тези хора в страната. Относно мненията за вероятно закъснение на дейностите на организацията Денков заяви, че следва диалог с ръководителя на ДАНС.

„ На 4 октомври е срещата с канцлера на Австрия, главната тематика е Шенген. Разговорът ще бъде какъв брой губи Австрия, че България и Румъния не са в пространството и какъв брой би спечелила, в случай че сме вътре. Ако Австрия желае да бъдат предпазени външните граници на Европейски Съюз, няма никаква причина да упорства нашите патрули да стоят на границата с Гърция ”, добави министър председателят.

„ Ако ние пазиме по-добре външните граници, то няма какво да минава през вътрешните. Целият фокус и на Европейски Съюз би трябвало да бъде върху отбрана на външните граници. Австрия неколкократко е твърдяла същото. Смятам, че имаме мощни причини, с цел да покажем на всеки, че България и Румъния би трябвало да бъдат в Шенген и това е от употребява за всички ”, уточни Николай Денков.

По тематиката за влизането в еврозоната Денков съобщи, че решението ще бъде взето в средата на идната година.

" Цялата полемика за служебните кабинети не е самоцелна, а резултат, че видяхме при нескончаем интервал от служебни кабинети по какъв начин президента еднолично може да завземе една голяма власт, която не му се поставя по Конституция. Като следва правилото на разделяне на управляващите. Начина по какъв начин да се избегне тази централизация на власт е въпрос на полемика ", сподели още той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР