Църквата Свети Архангел Михаил в Калофер е в окаяно състояние.

...
Църквата Свети Архангел Михаил в Калофер е в окаяно състояние.
Коментари Харесай

Старинна църква в Калофер се нуждае от спешен ремонт

Църквата " Свети Архангел Михаил " в Калофер е в окаяно положение. По самодейност на новоназначения ръководител на храма отец Димитрий, жителите на града с непринуден труд и средства започнаха действия по възобновяване на подовата настилка на Светия олтар.

Калофер, Карлово

Църквата е една от най-старите православни храмове в Калофер. Била е опожаряване 2 пъти, след което е възобновена с даренията на всички калоферци. От 1964-та е оповестена за Паметник на културата. Освен настилката в олтара, храмът се нуждае от ремонт на покрива, складовото помещение и стълбището.

Преди няколко години са били откраднати камъните и с подаяние на " Интендантско обслужване " са били закупени нови. Местните хора показаха, че с наслада поддържат самодейността на отец Димитрий и всеки ще взе участие кой с каквото може. Църквата е най-посещаваната в града и в нея се освещава кръста, който се хвърля в студените води на река Тунджа по време на неповторимия обред, който извършват калоферци на Йордановден.


Елена Анева: Много окаяно е ситуацията вътре. Всичко е изгнило, преди месец изхвърлихме доста неща които са повече от 20 години да не е повече, непипани олтарите, стълбището и то е в окаяно положение, би трябвало да се махнат всички дървении, да се излеят отначало стълбите. Той доста желае ей тази къщурка да се оправи, момчето има цигли да не ги открадн ат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР