Църквата Света Троица“ се намира в град София, като в

...
Църквата Света Троица“ се намира в град София, като в
Коментари Харесай

Храм „Света Троица“ – бул.Константин Величков, София

Църквата „ Света Троица “ се намира в град София, като в непосредствена непосредственост до нея се намира и страхотният столичен парк „ Гео Милев “.

Храмът е осветлен от екзарх Стефан на 22 ноември 1943 година. Представлява кръстокуполна базилика с каменни основи, облицовани с червени тухли. Дълга е 35 метра, необятна е 14, а на височина камбанарията доближава 12 метра. Има притвор, два купола – централен купол и купол за камбанарията, както и четири колони, които поддържат тавана. В олтара има три св. престола.

Иконостасът и Владишкият престол са от солиден бряст с дърворезба, с създател  Петър Кушлев. Стенописи има на централния купол и олтара от 2000 година

Храмът е издигнат върху основите на остарял храм, по-голям от днешния.

Някои считат, че мястото се наричало „ Манастирчето “.

КРЪЩЕНИЕ

В св. свещенодействие Кръщение човек се умива от първородния грях и от всички грехове, сторени до кръщението, и се ражда за нов, нравствен и свет живот.

МИРОПОМАЗВАНЕ

В св. свещенодействие Миропомазване християнинът получава благодатта да пораства и укрепва духовно, да се бори с враговете на своето избавление, да съумява във вярата и в християнските добродетели.

ПРИЧАЩЕНИЕ

В св. свещенодействие Причащение християнинът приема като духовна храна същинското Тяло и същинската Кръв на Господа Иисуса Христа за амнистия на греховете и за придобиване на безконечен живот.

ПОКАЯНИЕ (Изповед)

В св. свещенодействие Покаяние християнинът се лекува от духовните си недъзи, от порочните си пристрастености и от греховете, които е сторил след кръщението.

БРАК

В св. свещенодействие Брак християнинът получава берекет, която освещава съпружеството, раждането на деца и възпитаването им.

ЕЛЕОСВЕЩЕНИЕ (МАСЛОСВЕТ)

В св. свещенодействие Елеосвещение християнинът посредством изцеряването от духовните си немощи се лекува и от телесните си заболявания.

СВЕЩЕНСТВО

В св. свещенодействие Свещенство се получава благодатта за осъществяване богослуженията и за духовното възобновление и възпитаване душите посредством преподаване здравото православно обучение и посредством осъществяване на тайнствата.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР