Църквата повелява - не се яде, не се пие и

...
Църквата повелява - не се яде, не се пие и
Коментари Харесай

Велики петък е най-тъжният ден

Църквата повелява - не се яде, не се пие и не се подхваща работа

Велики петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия наследник. Пилат му издал тежка присъда, пoдстрекан от тълпата, която ревяла " Разпни Го ". В този ден Иисус претърпял безчет поругания, страдания и премеждия. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Агнец - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове ", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, мрачевина надвиснала над Голгота.

Черен, тъмен, поразителен е деня, в който Божият Син починал, разпънат на кръст като най-позорен бандит. На Велики петък бил заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която управляващите оставили стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим. Църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие даже вода. Народът споделя, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда дружно с Богочовека, съпричастно е на неговата гибел и заравяне. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

На утренната работа (т.е. на Велики четвъртък вечерта) се четат дванадесет фрагмента от Евангелието, които описват за страданията на Иисус Христос.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи - знак на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

На Велики петък денем не се служи Света литургия, тъй като в този ден Сам Господ принесъл Себе Си в жертва, а се прави свещенодействие, наречено Царски Часове.

На вечернята в храма се напомня и съпреживява Христовите премеждия, гибел и заравяне

Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага светата Плащаницa - изобретателно извезан плат с изображението на положения в гроба Спасител, който символизира саванът с който е било завито Неговото тяло след свалянето Му от Кръста. Християните пристъпват към гроба Христов и благоговейно се покланят на плащаницата, алегорично преживявайки момента на гибелта и погребението на Господа.

По време на вечерното свещенодействие Плащаницата се изнася от олтара и се прави особено свещенодействие, наречено опело Христово. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови. Едно от тях се назовава " Плачът на Богородица " - молитва в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я поставя в " гроба " в центъра на храма.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В визиите на множеството хора Велики Петък се свързва с минаване под масата. Извършването на този по този начин наименуван обред носи здраве, шанс, а съгласно някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на поверие.

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те също търсят сензации и драматизъм, тъй като това им носи посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР