Църквата почита св. апостол и евангелист Матей, който пръв написал

...
Църквата почита св. апостол и евангелист Матей, който пръв написал
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 16 ноември

Църквата уважава св. деятел и евангелист Матей, който пръв написал Евангелие. Имен ден през днешния ден честват Матей, Матю и Матеус.

Матей бил родом от Капернаум, Галилея, наричали го още Левий. Матей бил митар - събирач на налози. На брега на Тивериадското езеро край Капернаум, където се събирали налозите, Христос се спрял и го призовал да върви след него. Матей го последвал.

От това време Матей бил постоянно с Христос в цифрата на дванадесетте негови възпитаници. Той написал своето Евангелие по молба на апостолите осем години след възкресението на Спасителя. Той пръв описал събитията от земния живот на Господ.

За живота на св. евангелист Матей са непокътнати малко сведения. Преданието споделя, че той отишъл при един див народ с неприятни нрави и традиции. Там му се явил Господ, дал му скиптър и му заповядал да го забие в земята, като заречен, че тоя скиптър ще принесе плодове, а от корена му ще протече чудноват извор. Действително, Матей, като събрал всички поданици, посадил жезъла, който цъфнал и пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове. От корена му бликнал избистрен извор. Всички се затичали към това дърво, пили вода от появилия се извор и, по подстрекателство на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно актуализирани.

Св. евангелист Матей приключил живота си страдалчески. Неговите премеждия и гибел били ознаменувани с доста чудеса. Когато желали да го вземат, с цел да го подложат на изтезание, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, само че той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му героизъм. И когато накрай той предал богу дух, мъчителите му станали ревностни християни.

На иврит името Матей значи „ Божи подарък “. Имен ден през днешния ден честват Матей, Матия, Матея, Матьо, Матю, Матеус.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР