Църквата почита днес Св. пророк Иезекиил. Той бил свещеник. По

...
Църквата почита днес Св. пророк Иезекиил. Той бил свещеник. По
Коментари Харесай

Пророк Иезекиил проповядвал на юдеите всичко, което чува от Господ |

Църквата уважава през днешния ден Св. оракул Иезекиил.

Той бил духовник. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония бил взет в плен от Навуходоносор и отведен в Халдея. Там живял край реката Хавар и към 595 година преди Рождението Христово, получил от Господ заръка да проповядва на юдеите и да ги убеждава да се разкаят. Тогава бил на 30 години.

" Сине човешки, Аз те изпращам при дома Израилев, при народ, който непрекъснато ме огорчава, както ме огорчаваха бащите му, при люде непокарни и жестокосърдечни. Аз те изпращам при тях и ти им предай думите ми! Не пердах се от тях, в случай че даже възстават срещу тебе и те преследват, само че самоуверено предавай моите думи!, чул гласа на Господ Йезекиил.

След това към него се простряла ръка, която държала хартиен свитък. Тя разгънала пред него свитъка, изписан от двете страни, и в него Йезекиил прочел: рев, пъшкане и горест.

Йезекиил изял свитъка и повторно получил от Бога заповед да предава тъкмо, каквото е писано в него, и да приканя Йзраил към смирение. След това духът го вдигнал и понесъл. Цели седем дни по-късно Йезекиил не се решавал да съобщи на едноплеменниците си думите и откровенията Господни. Тогава Господ му повторил своята заръка и той почнал без боязън да оповестява на народа всичко, което чувал от Господ. В продължение на 22 години той проповядвал, като ги увещавал да се откажат от пороците си, да се разкаят и да се извърнат към Бога. Наставляван от Духа, той възвестявал бедствията, които ще реализиран Йерусалим и Юдея, предвещавал разорения на другите страни – Тир, Египет – и указвал и връщането на Израиля от плен.

Светата Библия дава малко детайлности за живота на оракул Йезекиил. Запазило се е поверие, че пленници юдеи – в гнева си за справедливите негови укори – го умъртвили и че тялото му било положено в гроба на Сима и Арфаксада, Авраамови прадеди.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР