Църквата почита днес Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с

...
Църквата почита днес Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с
Коментари Харесай

Празник е! Страхотни имена черпят днес

Църквата уважава през днешния ден Св. мчк Агапий и 6-имата мъченици с него - Св. Агапий и другарите му потърпевши от началника Урбан в Кесария Палестинска. Всички с изключение на Агапий били доста млади и не били кръстени.
Един ден младежите гледали по какъв начин мъчат християните и като видели с какво самообладание те понасяли всичко, разпалили се от ревнивост за Христа, отишли при началника си Урбан и му споделили: "И ние сме християни! " Увещанията и заканите на Урбан били напразни. Към тях се включил и знатният кесарийски жител Агапий. Всички били посечени с меч.
Световен ден на потребителя - датата е в чест на прословутата тирада на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 година афишира пред Сената концепцията за Закон за отбрана на потребителите.
Кенеди показва "четирите съществени права на потребителя ": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири като правото на обучение, правото на облекчаване на главните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда. Осемте права са залегнали в разпоредбите за отбрана на потребителите, признати от Организация на обединените нации.
Ден на здравния контрольор в България - на този ден през 1967 година с разпореждане на Министерския съвет е разкрита специалността „ хигиеничен контрольор " заради повишените условия за надзор и осъзнатата значителност за използване на хигиеничните правила. Съгласно Закона за здравето, признат от 39-то Народно заседание на 29 юли 2004 година, наименованието на длъжността „ хигиеничен контрольор " е променено на „ здравен контрольор ".
Имен ден честват Божан, Божил, Божко, Емануил, Манол, Манчо, Тотьо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР