Църквата почита днес св. мъченици Хрисант и Дария. Имен ден

...
Църквата почита днес св. мъченици Хрисант и Дария. Имен ден
Коментари Харесай

Дарин и Найден празнуват имен ден |

Църквата уважава през днешния ден св. мъченици Хрисант и Дария. Имен ден честват Дария, Дарин, Дарина и Найден (намерен).

Дария е персийско име и значи " победителка ". 

По времето на жестоките гонения над християните, един човек на име Полемий дошъл от Александрия в Рим, с цел да остави сина си Хрисант за образование и обучение при най-знаменитите философи. Момчето било надарено с огромни качества, заради което преуспявало във всички науки. Между другите книги Хрисант попаднал и на светото Евангелие, което прочел с огромно внимание. 

Доверието му към светските учители почнало да се колебае. Сближил се с християни и те му показали един аскет, който да го учи. Старецът приел момчето с обич, обяснил му истините на християнската религия и като се убедил, че момъкът откровено е повярвал, направил над него свето Кръщение. 

Хрисант не желал да скрива вярата си, гласно изповядвал християнското обучение и отричал езическите богове. Това стигнало до неговите родственици и те доста се разтревожили. Полемий повикал сина си и почнал да го убеждава да се отхвърли от Христос. Като видял, че думите му са безсилни, той решил да прибегне до строги ограничения: затворил сина си и го подложил на ограничения. Но тази мярка не е подействала. Тогава останалите близки предложили на Полемий да обкръжи Хрисант с благосъстояние, лукс и наслаждения, с цел да не помни своя Бог по-бързо измежду насладите на света. 

Полемий послушал съвета. Богато украсил своя дом, освободил Хрисант от пандиза и го обкръжил с всевъзможни удоволствия, каквито могъл да измисли. Но младият Хрисант не се поддал на изкушенията.

Роднините посъветвали Полемий да сгоди сина си за една неизмеримо хубава и интелигентна госпожица на име Дария, която живеела в храма на богиня Атина. Момичето се съгласило и се преместило в дома на Полемий, който я умолявал да вразуми младия мъж. Дария харесала доста Хрисант. Обличала се луксозно и се стараела да го очарова с блясъка на мозъка си, само че той останал безучастен към изкушенията и в противен случай - почнал да й приказва за Бог и за безконечния живот, който ще получи, в случай че одобри вярата в него. Тя последователно повярвала и поискала да бъде християнка. Тогава Хрисант оповестил на татко си, че е склонен да се ожени за нея. Скоро по-късно Полемий починал.

Дария приела св. Кръщение и двамата почнали да живеят единствено в работа на Бог и в интерес на ближните. Те се поселили в два обособени дома, устроени по сходство на манастирите. В единия дом Дария приемала повярвалите девойки, молила се с тях и изучавала Божия закон. В другия дом се поселил Хрисант с новообърнатите християни, които сходно на него се били отрекли от суетните всемирски удоволствия, с цел да се посветят изцяло на Господ.

За това научил римският шеф Клавдий. Той заповядал да уловят Хрисант и Дария и да ги предадат на мъчения, в случай че не се поклонят на идолите. Повелята му била изпълнена, само че яките въжета, с които ги свързвали, сами се разкъсвали и стоманените окови се разпадали. Тогава шефът заповядал да привържат Хрисант към един дирек и грубо да го бият с пръти. Но ударите даже не оставяли следи върху тялото на християнина. Всички били изумени.

В този миг Клавдий повярвал, че мощ от горната страна пази младия мъж и заповядал да го пуснат. Когато схванал какво се е случило, императорът наредил шефът и цялото му семейство да бъдат убити, а Хрисант и Дария да бъдат подложени на нови мъчения. Те още веднъж оставали недокоснати и по тази причина били наказани на мъчителна гибел.

Императорът заповядал да ги изведат вън от града при известния римски път Салария и живи да ги закопаят в земята. Често по-късно християните се събирали за молитва на това място. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР