Църквата почита днес Св. Мъченик Калиник. Имен ден празнуват всички

...
Църквата почита днес Св. Мъченик Калиник. Имен ден празнуват всички
Коментари Харесай

Калина и Горан черпят за имен ден |

Църквата уважава през днешния ден Св. Мъченик Калиник. Имен ден честват всички с имената Калин, Калина и Горан.

Калиник се родил в Киликия (Мала Азия) и бил учтив в християнския закон. Посветил живота си на проповядването на Божието слово и за задачата обиколил доста градове и села, където обръщал езичниците към Господ Иисус Христос.

Когато дошъл в Анкира, езичниците го хванали. Завели го при градския шеф и го обвинили във вероотстъпничество. На злостните обвинявания светият отец дал отговор с открита проповед за същинския Бог. Кротките му слова мощно смутили началника. Той изискал от Калиник да се поклони на елинските богове. Подложил го на страшни тествания, само че светецът бил неотстъпчив.

Тогава го изпратили в град Гангра, с цел да бъде съден. Пътят бил дълъг и уморителен, а страданията му - безчовечен. Войниците, които го съпровождали, ги мъчела жадност и зной. Добродетелният Калиник намерил сили да се помоли на Господ и той утолил жаждата на неговите палачи.

Милосърдието на Св. Калиник не трогнало враговете му. Когато пристигнали в Гангра, на площада към този момент бил разпален огромен огън.

Без никакво съмнение светецът самичък влезнал в него и там намерил мъченическата си гибел. Нетленното тяло на Св. Калиник било заровено от добродетелни християни с подобаваща респект.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР