Църквата почита днес паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден

...
Църквата почита днес паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден
Коментари Харесай

Над 38 000 дами черпят за името си в деня на св. Татяна - Общество

Църквата уважава през днешния ден паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден празнуват 38 297 дами, кръстени Татяна и Таня.

Името е с древногръцки генезис и значи „ устройваща “.

Татяна е родена в богато семейство, родителите й криели вярата си в християнството, само че дъщерята била възпитана в нея. Татяна била отдадена за дякониса и всецяло се отдала на състрадание и непрестанна молитва.

По това време на римския престол се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: безучастен към вярванията на другите, той не се придържал към един избран мироглед, заради което измежду идолите на другите езически божества в дома си имал изображението и на Исус Христос.

Татяна станала негова жертва. Била заведена в храма на Аполон, с цел да принесе жертва, само че тя отказала да се подчини. Паднала на колене и почнала да се моли на Бог - силата на откровените ѝ думи счупили езическата скулптура на хиляди части.

След напразните увещания на градоначалника да се отхвърли от Христа, младата Татяна била неведнъж подлагана на най-свирепи изтезания, изболи очите ѝ и рязали линии от тялото й. Бог обаче правил знамение със своята изповедница и на другия ден тя била излекувана. Чудото потресло римските бойци и те паднали на колене, разкаяли се и я помолили да им елементарни. Това обаче разгневило още повече императора - той наредил да хвърлят Татяна на изгладнели лъвове, само че даже те не я докоснали, а почнали да се галят в нозете ѝ.

Изпълнен със боязън да не би сходна панорама да обърне и други езичници към омразната религия на " галилеяните ", шефът наредил неотложно да я обезглавят. Същата орис постигнала и татко й.

Заради огромните мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР