Църковният календар отбелязва днес Неделята преди Рождество Христово (Бъдни вечер).

...
Църковният календар отбелязва днес Неделята преди Рождество Христово (Бъдни вечер).
Коментари Харесай

Днес е неделята преди Рождество

Църковният календар отбелязва през днешния ден Неделята преди Рождество Христово (Бъдни вечер). Почита паметта на прпмчца Евгения и Преп. Николай боец.
Св. Евгения била римлянка, щерка на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил шеф на гр. Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с блестящо обучение и хубост. Родителите й се надявали да обезпечат нейното бъдеще посредством сватба с един от знатните и богати момци по това време.
Но младата Евгения не се увличала от фантазии нито за сватба, нито за някакво блестящо бъдеще. Случайно попаднало в ръцете й такова четиво, което провокирало прелом в нейните усеща и понятия, и езическата конюнктура й станала непозната - посланията на св. ап. Павел.
Като не се надявала да получи за това разрешение от своите родители, а в противен случай, като се бояла, че ще срещне всевъзможни спънки от тях в това отношение, тя убедила двамата домашни прислужници Прот и Якинт да вървят с нея. Тя се облякла в мъжки облекла, с цел да може по-удобно да се скрие, когато вземат да я търсят, и напуснала родната къща. Отишла в един мъжки манастир, като се предложила за брат на съпътстващите я прислужници. Всички те били признати и скоро кръстени от еп. Елий, прочут със своя свят живот.
Евгения достигнала такова нравствено съвършенство, че след гибелта на игумена единомислещо била определена на негово място. Бог я подкрепял в нейните невероятни писания и я удостоил с подарък на чудотворство. Изцерявайки посредством молитва болните, тя придобила популярност.
Като обърнала на себе си вниманието на една знатна жена на име Мелантия, която тя излекувала от болест, Евгения била подложена на нейната злопаметност.
Изправена пред нейния татко й обаче, Евгения разкрила цялата истина. Така родителите й научили, че тяхната щерка е жива.
Не единствено родителите на Евгения, само че и целия народ, който участвал тук, възторжено се провикнал: "Велик е Христос, християнският Бог! Той едничък е същински Бог, Който прави чудеса, открива съкровеното, защищава правдата, посрамва лъжата! "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР