Цариград“ представя на своите читатели резултатите от експресно проучване на

...
Цариград“ представя на своите читатели резултатите от експресно проучване на
Коментари Харесай

Вагнер пробива напред. На изборите за президент на Русия е възможна сензация

„ Цариград “ показва на своите читатели резултатите от експресно изследване на публичното мнение на тематика „ Нагласи към евентуалните претенденти на президентските избори в Русия “. Този път резултатите могат умерено да се нарекат сензационни - Евгений Пригожин може да получи съвсем 9% от гласовете и да заеме второ място след Владимир Путин.

Списъкът с претенденти се трансформира

Телефонното изследване е извършено от 20 май до 31 май 2023 година като допълнение към изследването на публичното мнение на тематика „ Социално-политическата обстановка в страната и настроенията на съветските жители “, извършено през май 2023 година (резултатите са оповестени в Царград на 29 май).

Анкетата получи 1250 отговора от респонденти. Статистическата неточност не надвишава 3%. Извадката подхожда на обществения състав на популацията на страната.

Поводът за провеждането на изследване на публичното мнение беше зачестилите в последно време диалози, че съставът на участниците в президентските избори в Русия през март 2024 година може въобще да не е същият, както се предвиждаше по-рано.

По-специално се популяризират клюки за опцията за присъединяване в тези избори на създателя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин.

Самият Евгений Пригожин до известна степен дава мотив за сходни диалози, защото прави доста остри политически изказвания, в това число рецензии към Министерството на защитата и неговите ръководители.

Освен това в края на май - началото на юни 2023 година Пригожин направи пътувания до няколко града в Русия, където даде високопоставени изявленията.

Всичко това подхранва интереса на откривателите, принуждавайки ги да схванат какъв брой огромна е действителната известност на политиците, които могат да вземат участие в президентските избори.

По време на експресното допитване откривателите се интересуват единствено от настоящия рейтинг на евентуалните претенденти за президент на Русия по време на идващите избори. Списъкът с претенденти включваше:

- актуалният президент на Русия Владимир Путин;

- водачи на парламентарни политически партии (тъй като обичайно се счита, че те би трябвало да вземат участие в избора на държавен глава);

- Евгений Пригожин.

- Путин, Пригожин и всички други.

Резултати от проучването:

Владимир Путин решително печели първия тур, получавайки най-малко 61,9% от гласовете. На второ място е Евгений Пригожин с 8,9% от гласовете. Прогнозата, като се вземе поради разпределението на нерешилите респонденти: Владимир Путин получава 74,6% от гласовете, Евгений Пригожин - 10,7% от гласовете.

Лидерите на парламентарните политически партии изостават доста от водача на Вагнер - най-популярният от тях Генадий Зюганов печели едвам 3,5% от гласовете в нашата анкета.

Трябва да признаем, че партийно-политическата система на страната в изискванията на военни дейности е отвън полето на вниманието на гласоподавателите. Почти никой от тях не вижда водачите на парламентарните партии като представители на своите ползи.

Разбира се, най-интересният въпрос е какви хора са подготвени да гласоподават за Пригожин и за какво. Предполагаме, че Пригожин получава гласовете на така наречен „ ядосани патриоти “, за които толкоз доста се приказва в последно време, т.е. патриотични жители, решителни последователи на войната до надвит край.

Трябва да се допусна, че представителите на тази група гласоподаватели не отхвърлят доверие на сегашния държавен глава. Те обаче са значително недоволни от темпото на СВО.

Не им харесва, че мобилизацията на страната за победа върви прекомерно постепенно и с очевидна опозиция от част от политическите и стопански елити.

Този митинг може да бъде, както споделят политическите технолози, " канализиран " в гласоподаване за един от директните участници във военните дейности.

В същото време голямата известност на Владимир Путин, ролята му на неоспорим политически водач остава непроменена. Проучването ясно демонстрира, че от една страна патриотите съставляват болшинството измежду гласоподавателите и в това време в съзнанието на гласоподавателите в Русия през днешния ден няма политик, който да размени Владимир Путин.

Патриоти в болшинството

Трябва да се означи, че резултатите от последното изследване корелират добре с предходното проучване на Цариград: рейтингът на Владимир Путин при гласоподаване на президентските избори корелира добре с рейтинга на доверието към президента, получен в изследването през май.

81,5% от интервюираните утвърждават връщането на Русия на републиките Донбас, Запорожие и Луганска област, 65,1% не утвърждават сключването на помирение без реализиране на всички цели на СВО.

Какво следва от това

Ако слушате " противников гласове ", можете да научите доста забавни неща. Например, че " гневните патриоти " са не повече от 1% от общия брой на пълнолетното население на Русия, че по-голямата част от популацията на страната не поддържа СВО, а поддържа пасивна позиция.

За страдание, тези показа за живота се споделят и от някои " админи на вътрешната политика. Ето за какво те постоянно се пробват да поддържат политическия живот в Русия подобен, с какъвто са били привикнали " преди войната ".

Но времената са се трансформирали окончателно. Днес Русия се активизира и го прави, тъй като в страната има патриотично болшинство. Това е точно главният извод от изследванията на Цариград.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР