Царево отново се връща към нормалния си начин на живот,

...
Царево отново се връща към нормалния си начин на живот,
Коментари Харесай

Кметът на Царево с последна информация за жертвите и състоянието по Черноморието

Царево още веднъж се връща към естествения си метод на живот , заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Той разгласи, че има няколко сигнала за потребност от евакуация, които са неточни. Кметът прикани телефон 112 да се употребява по предопределение. 

Достъпът до Синеморец към този момент е вероятен, защото равнищата на р. Велека към този момент спадат, разгласи Лапчев.

По думите му непрекъснато се доставят вода и храна.

" Предстои да се събере Министерски съвет, приготвяме своите протоколи и ще споделим финансовата равносметка от потопа, който ни заля. Искаме помощ от страната и за двата язовира. Ако не беше огромният язовир, който е бил изцяло празен преди да стартират преваляванията, комплекс " Оазис " нямаше да съществува ", сподели Георги Лапчев и означи, че той е бил буфера, който е избавил целия регион.

Продължават дейностите на звената на Министерство на вътрешните работи на територията на засегнатите от наводнението обитаеми места. Към сегашния миг са разпознати телата на три жертви – двама мъже и жена. Няма нови сигнали за изчезнали хора.

По-рано денем от Министерство на вътрешните работи оповестиха за две жертви. " Към момента мога да потвърдя за две жертви . Едното тяло е на мъж, чиято идентичност е открита - 61-годишен мъж, който е родом от Смолян и живее в Несебър. Той е правил строително-монтажни действия на новострояща се къща на двете дами, които към момента търсям. Тялото на другия мъж следва да бъде разпознато ". Това сподели на брифинг шефът на ОДМВР Бургас ст. комисар Емил Павлов във връзка със обстановката по Черноморието след наводненията. 

" Имаме информация за две дами, които са в неопределеност - майка и щерка. Едната е на 54 година, другата - на 30, и са от Царево. Те са изчезнали с джипа си, отнесени са от пропадналия мост на Царево. За издирването им са включени, както жива мощ, по този начин и техника - граничен катер и дрон. При обхождането сътрудниците са открили мъртвец на жена, само че заради мощното неспокойствие той е бил отмъкнат назад в морето. Тялото не е разпознато и не е ясно дали става въпрос за една от двете търсени дами ", добави ком. Павлов. 
 БГНЕС
" От подаването на първия сигнал за злополучие към Царево бяха ориентирани голям брой екипи, с помощта на бързата ни интервенция и затваряне на пътя не се стигна до по-сериозен случай ", сподели още шефът на ОДМВР-Бургас.



По думите му остава затворен пътят за Синеморец , където мостът е залят. Пътят за Варвара и Ахтопол е отворен, като мостът е пристъпен.

Той посочи, че във вторник получените сигнали за бедстващи хора в региона, са били над 300. " Част от жителите, които търсят помощ, не желаят да бъдат евакуирани. По този метод ние хабим запас и хора, които да вървят тук-там, където няма потребност ", уточни ком. Павлов.
 БГНЕС
Той уточни, че утежняване на метеорологичната конюнктура не се чака и посочи, че от Министерство на вътрешните работи е направена нужната организация, като има екипи в целия регион.

" Има задоволително сили и техника, просто би трябвало самообладание и време ", допълни директорът на ОДМВР-Бургас.

Премиерът Николай Денков заяви, че ситуацията се възстановява и постепенно пътищата стават проходими. 

" Осигурено е всичко, което е належащо, за да не бедстват хората -  храна, вода ", уточни той и добави, че наред с институциите, през днешния ден се включват и доброволците, координирано с спешния щаб. 

Министърът на туризма Зарица Динкова  изрази съболезнования към околните на починалите и благодари на хората, които са реагирали бързо и на хотелиерите, които по нейни думи са създали добра организация. Тя се срещна със притежателите на засегнатите хотели от наводненията на плаж " Нестинарка ". 

Динкова съобщи, че е разговаряла с туристите, които са признателни на личния състав и на управата на хотелите за бързата реакция.

" Има проблем с извозването им , защото заради нуждата да се обследва положението на пътищата е рисково за момента да се потегля с огромни рейсове ", съобщи Динкова.

Тя добави, че ще се свърже с туроператорите, с цел да се установи по какъв метод ще им се помогне.

От потопа по Черноморието най-сериозно бе наранена община Царево. Под вода са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец. Пътят Царево - Варвара е от най-засегнатите в региона на потопа. 
 Българска телеграфна агенция
Ден на печал е разгласен през днешния ден в община Царево в памет на жертвите от наводненията. В Бургас са анулирани празненствата във връзка Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и избавление за всички, които се борят със оправянето с бедствието. 



Община Приморско също анулира театралните си прояви. Планираната за днешния празник театрална стратегия се отсрочва за честванията на 22 септември. Шести септември ще бъде почетен в Приморско единствено с гала по поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР