Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата

...
Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата
Коментари Харесай

Какви са препоръките за промяна в учебниците в София и Скопие

Цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония .

Книжовни центрове Преслав и Охрид , в които учениците на Св. Кирил и Методий са развивали делото им, са се намирали на територията на средновековната българска страна .

Това гласят част от заключенията на Съвместната историческа комисия сред България и Северна Македония, които в понеделник от македонското министерство на външните работи. Както София, по този начин и Скопие би трябвало да нанесат избрани промени в учебниците си по история, предлагат още от комисията.

Напредъкът в работата на Съвместната историческа комисия беше едно от изискванията на България за начало на договарянията на Скопие за участие в Европейския съюз. То участва в протокола към Договора за добросъседство, който двете страни подписаха предишния месец.
Какви са формулировките по противоречивите тематики
Заключенията, към които са се обединили членовете на комисията и от двете страни, са били реализирани още през 2019 година Вследствие обаче София упрекна Скопие, че е дала заден ход.

Освен единодушие към личността на цар Самуил, в този момент такова е реализирано и за други исторически персони. За основаването на Охридската книжовна школа е записано, че то е обвързвано с изпращането на свети Климент Охридски от княз Борис-Михаил . Ръкополагането за Велешки свещеник пък е станало с разпореждане на цар Симеон , написа в отчета на комисията.

За Св. Наум в рекомендациите е маркирано, че той взе участие във Великоморавската задача, откъдето след гибелта на Методий и преследването на неговите възпитаници, той доближава в средновековна България.

"Около 893 година е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветната си активност в Охридската книжовна школа и построява манастир на брега на Охридското езеро, който през днешния ден носи неговото име. След неговата гибел култът към Св. Наум се открива на териториите на днешните страни Северна Македония, Република България и прилежащите страни ", написа в рекомендациите на историческата комисия.

Комисията показва още, че юбилеи и значими дати, свързани с цар Самуил, Свети Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум, би трябвало да бъдат почитани дружно от делегации от двете страни.
Какви са рекомендациите за смяна в учебниците
Освен това от комисията дават и съответни рекомендации към двете страни за смяна на учебниците по история.

В Северна Македония съответни промени би трябвало да бъдат въведени в учебниците за 6 клас:
належащо да се застъпят повече въпроси за траките и Тракия;трябва да се отстранен внушенията за последователност сред античната и актуалната македонска държава;трябва да се уточняват картите, показващи територията на античната македонска страна, тъй че да излиза наяве за кой времеви интервал става въпрос;твърдението за институционална последователност сред задачата на деятел Павел и средновековните църковни структури на територията на днешна Северна Македония би трябвало да се преглежда като "неоснователно ".
В България предлагането за промени се отнася до учебниците за 5 клас:
належащо е в някои исторически контексти фразата "български земи " да бъде прецизирана на "днешните български земи " или "територията на модерна България ";необходимо е да се даде "по-широк районен подтекст " за териториите на запад от антична Тракия, с цел да се показа по-ясно културно-историческото завещание в региона;тракийската просвета би трябвало да бъде по-внимателно датирана;историческите карти би трябвало да бъдат прецизирани.
Съгласно протокола, подписан сред Скопие и София, двете страни се задължават да вкарат всички контрактувани промени в учебниците в границите на две години.

Протоколът също по този начин планува достиженията на взаимната комисия да бъдат оповестени до 17 август. Засега това е направено единствено от македонското външно министерство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР