Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата

...
Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата
Коментари Харесай

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония.

Това се споделя в публични рекомендации на Съвместната историческа комисия до държавните управления в София и Скопие за взаимно отбелязване на персони и събития от общата ни история.

След като въпросът за цар Самуил беше един от мъчно решимите сред двете страни и след две години договаряния, комисията показва, че средновековната страна на цар Самуил, която се смята за Българско царство, обгръща по-голямата част от земите и популацията на Балканския полуостров и предлага на двете страни да празнуват дружно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, формирана от български и македонски историци, показва, че " делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска страна, където техните възпитаници намират условия за работа ".

Според историите това дава съображение на актуалните страни да означават деня на Кирил и Методий дружно.

За Свети Климент Охридски заключението е, че след Великоморавската задача на Св. Климент той е потърсен от " средновековната българска страна и през 886 година е изпратен от княз Борис-Михаил в региона Кутмичевица, където поставя основите на Охридската книжовна школа ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР