ЦАР от 2018 г. е свързана с руската частна военна

...
ЦАР от 2018 г. е свързана с руската частна военна
Коментари Харесай

Свързваната с ЧВК Вагнер ЦАР преговаря с военна компания от САЩ

ЦАР от 2018 година е обвързвана с съветската частна военна компания " Вагнер ", само че през днешния ден страната се пробва да диверсифицира сътрудниците си в региона на сигурността и води диалози с частната американска военна компания " Банкрофт ". В отговор на питане пресслужбата на американската група опроверга изказванията, че към този момент е разположила свои членове в столицата на ЦАР - Банги, само че призна, че има контакти с президента Фостен-Арканж Туадера.

" От юли " Банкрофт " одобри рамка за полемики с държавното управление на ЦАР по отношение на възможни бъдещи действия. Това е всичко ", споделя " Банкрофт " в изказване по имейла до Франс прес.

На 23 декември централноафриканската медия " Радио Ндеке Лука ", популяризира запис, в който представителят на президента на страната Албер Ялоке Мокпем изяснява, че ЦАР диверсифицира връзките си в региона на сигурността и че се е обърнала към такива сътрудници като Русия, Ангола, Мароко, Гвинея, които оказват помощ за подготовката на локалните военни. " Съединени американски щати също оферират на ЦАР да образоват военните ѝ, както на централноафриканска, по този начин и на американска територия ", споделя представителят.

През 2016 година от ЦАР си потегли огромен френски контингент, който помагаше на страната в продължение на три години да постави завършек на насилието сред другите общности и етноси. Две години по-късно в ЦАР дойдоха стотици наемници от " Вагнер ", публично, с цел да образоват локалните военни. В края на 2020 година броят им беше повишен, с цел да се възпре бунтовническа атака против Банги

Но " Вагнер " са в развой на метаморфоза след гибелта на водача им Евгений Пригожин през август при самолетна злополука. Според европейски източник в региона на сигурността президентът на ЦАР има желание да се възползва от тази метаморфоза, с цел да понижи зависимостта от руснаците.

В. " Монд " написа, че Съединени американски щати са предложили на ЦАР в края на предходната година съглашение в региона на сигурността в подмяна на разграничаване от " Вагнер ", само че нито Вашингтон, нито Банги потвърдиха това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР