Цъка нова бомба: САЩ вадят на светло още българи по

...
Цъка нова бомба: САЩ вадят на светло още българи по
Коментари Харесай

Цъка нова бомба: САЩ вадят на светло още българи по закона „Магнитски“?

Цъка нова бомба: Съединени американски щати вадят на ярко още българи по закона „ Магнитски “?

До края на март Съединени американски щати ще разгласяват нов лист с българи по световния закон „ Магнитски “. Това заяви по Българска национална телевизия проф. Гергана Йорданова, учител в университета „ Джордж Мейсън “, водещ специалист по финансово разузнаване и пране на пари.

Йорданова не отговори какъв брой и кои са лицата в новия лист. Последното решение дали описът да бъде оповестен в този момент е на президента Байдън. Йорданова обаче не изключи това да бъде отсрочено за идващия президентски мандат.

Зависи от натовареността на специалистите, които работят по доказателствената част за препоръчаните за наказания лица, посочи тя.

„ Откакто съществува световният закон, до момента е имало единствено един случай на разположение, попаднало в него, след оборване е било извадено за 3 седмици, само че по-късно е върнато още веднъж “, напомни проф.Йорданова като доказателство, че американските проверяващи органи работят доста съществено, преди да разгласяват листата. „ Когато едно лице бъде сложено под наказания, това значи, че за него са събрани мощни доказателства, които го уличават в закононарушенията, за които е глобен. Вероятността държавните чиновници, които работят по този закон, да са сбъркали, клони към нулата “, означи Йорданова.

Йорданова разкри, че описът се добавя на всеки 10 дни с задгранични жители, „ зависи от темпото, с което работи Бюрото за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати към Министерство на финансите (OFAC) “. 

„ България взе участие в интернационалните схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жал, е включването на България в сивия лист на страните с проблеми в битката с прането на пари. Тя бе включена в този лист през октомври предходната година. Има написан подробен екшън-план какво е належащо да свърши България, защото са установени редица дефекти на локалното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в локалното. Констатирани са редица недостатъци в работата на надзорните лица, които би трябвало да съблюдават предварителната защита на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското държавно управление показа задоволително безапелационни доказателства, че минусите са преодолени, евентуално до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия лист. Миналата седмица имаше работна среща, на която България показа първите резултати от подхванатите ограничения според екшън-плана за изваждане от листата. Резултатите бяха признати позитивно. Така че процесът на изваждане на страната от сивия лист е към този момент задействан. “, заяви Йорданова.

„ Хората, с които работя и контактувам тук, ги познавам още от работата ми в България. Те не са незапознати с процесите в страната що се отнася до прането на пари и финансирането на тероризма. Тъкмо противоположното. Впечатлявам се от съответните елементи по съответни оперативни въпроси, с които разполага, сподели професор Йорданова.

„ Има един риторичен въпрос, който постоянно ми се задава, и той е обвързван с тяхното неразбиране по какъв начин е допустимо, когато едно лице е обществено оповестено за обвързвано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, управление на правосъдната система, да продължава да заема висша държавна служба, да бъде деен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на управителни постове в партии?! Нещо, което не би могло да се случи в Съединени американски щати, заради издигнатото в фетиш господство на закона “, добави тя.

Санкционираните у нас по световния закон са Васил Божков, Илко Желязков, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, някогашните шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Генов и Александър Николов.

Санкциите плануват блокиране на активите им по света, възбрана за влизане в Съединени американски щати, както и наказания за тези, които не престават да им сътрудничат.

Източник: Българска национална телевизия

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР