Трюдо посети Киев, за да затвърди подкрепата на Отава към

...
Трюдо посети Киев, за да затвърди подкрепата на Отава към
Коментари Харесай

Трюдо и Зеленски затвърдиха двустранните отношения. Канада дава 500 млн. канадски долара за военна помощ

Трюдо посети Киев, с цел да затвърди поддръжката на Отава към разкъсваната от война страна.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че " в Украйна се организират контранастъпателни и отбранителни дейности: на този стадий няма да приказвам в детайли ", сподели той на взаимна конференция с канадския му сътрудник.

Зеленски направи този коментар с оглед думите на съветският президент Владимир Путин, койот съобщи, че дълго чаканата контраатака на Киев към този момент се проваля.
Русия заяви за разстройване на украински офанзиви в източната и южната част на страната, което някои наблюдаващи изтълкуваха като начало на огромна контраатака.

" Интересно е какво сподели Путин за нашата контраатака. Важно е Русия постоянно да усеща това: че не им остава доста време, съгласно мен ", безапелационен бе Зеленски.
Той добави, че всекидневно поддържа връзка с военните командири, в това число с началника на въоръжените сили Валерий Залужний, и " в този момент всички са настроени позитивно - кажете това на Путин! "

Трюдо и Зеленски се прегърнаха и използваха първите си имена по време на второто необявено посещаване на канадският водач в Киев след експлоадирането на пълномащабната война през февруари предходната година.

Канада, в която живее огромна украинска диаспора, е един от основните съдружници на Украйна след съветската инвазия.

Тя даде на Украйна забележителна военна помощ, образова повече от 36 000 бойци и одобри наказания против Москва.

 

.

 

На взаимната конференция Трюдо осъди ролята на Русия в разрушаването на язовир „ Каховка “ в Южна Украйна.

Наводненията принудиха хиляди хора да изоставен домовете си и породиха опасения за филантропични и екологични произшествия, предава БГНЕС.

Украйна упрекна Русия, че е взривила язовира, а Москва твърди, че Киев е обстрелвал оборудването с артилерия.

Обещавайки 10 млн. канадски $ (7 млн. евро) ново финансиране за подкрепяне на наводненията, Трюдо съобщи, че разрушаването на язовира е " директна последица " от нахлуването на Русия.

" Няма безусловно никакво подозрение, че разрушаването на язовира е директно разследване от решението на Русия да нахлуе в рамките на един кротичък комшия ", съобщи Трюдо.
Той добави, че е сигурен, че Москва ще понесе отговорност за дейностите си.

" Войната на Русия в Украйна опустоши инфраструктурата, унищожи фамилии, лиши човешки животи и аргументи стопански, снабдителен и енергиен дефицит по целия свят. Русия е виновна и ще й бъде потърсена отговорност. ", безапелационен бе той.

Обучение на водачи

Канадският водач съобщи, че ще даде 500 млн. канадски $ (около 350 млн. евро) ново финансиране за военна помощ на Украйна.

Трюдо също по този начин даде обещание, че Канада ще се включи в многонационалните старания за образование на украинските водачи на западни изтребители.

 

.

Отава ще даде 10 000 боеприпаса и 288 ракети AIM-7, които ще бъдат модифицирани в Съединени американски щати и употребявани в системите за противовъздушна защита.
По-рано денем Трюдо постави цветя до възпоменателна стена, на която са изобразени лицата на бойци, починали в сражения, под съпровода на боен оркестър.

Той посети и галерия навън, в която са показани унищожени съветски военни транспортни средства.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Олександър Полишчук връчи на Трюдо кутия, в която има шрапнели от ракета, паднала върху черноморския пристанищен град Одеса.

Той съобщи, че подаръкът има за цел да подсети на Трюдо за страданията на Украйна от съветските удари.

Трима души починаха рано в събота при пожар, провокиран от парчета от свалени съветски безпилотни самолети в Одеска област.

Група украински бойци, които са минали образование в Канада, разговаряха с Трюдо.

Един от тях, полковник Петро Остапчук, съобщи, че бойците са получили профилирано образование за снайперисти, инженери и млади командири.
" За мен е огромна привилегия да се срещна с министър-председателя ", означи полковникът. 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР