Трябваше ли лидерът на БСП Корнелия Нинова да подаде оставка?

...
Трябваше ли лидерът на БСП Корнелия Нинова да подаде оставка?
Коментари Харесай

Защо Нинова не подава оставка? Защото може да бъде приета!

Трябваше ли водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да подаде оставка? Според множеството упования - да, тъй като това е най-логичният ход за един заслужен човек. Какво пречеше да я подаде тази оставка, пък другарите да не я одобряват, както се случва всякога?
Ами ето какво - може би този път Нинова е усетила, че в случай че подаде оставка, тя ще бъде призната.
Тя е солов състезател. И потвърждава това от деня, в който оглави Българска социалистическа партия. Нито пожела разговор със старите фрагменти, натрупали управнически опит, нито прояви приемливост към предшественика си Станишев. Напротив - натири го с цялата мощност на овладяния от нея партиен уред. Публично - с концепцията да се скъса с предишното и Българска социалистическа партия да покаже, че се отървава от нездравословни зависимости. Но силовото премахване на значим състезател постоянно носи негатива на недоволството на тези към него - най-често безшумно и невидимо, само че клокочещо и готово да избухне в подобаващ миг. Когато Станишев отиде в историята, предсказах, че същата орис я чака и нея, тъй като в Българска социалистическа партия постоянно се случва по този начин. Първанов натири Виденов. Станишев натири Първанов. Нинова също се разписа в тази наклонност - в първата ѝ половина.
И по какъв начин да просперира такава партия?
Наред с окастрената докрай последователност, в Българска социалистическа партия постоянно е процъфтявал и реваншизъм . Или най-малко по този начин настояват политици, отритнати от " Позитано " 20. Някои, прочее, сами се отдръпнаха. Само да върнем лентата към Татяна Дончева, напуснала много от дълго време, и Мая Манолова. Какви биха били процентите, в случай че Нинова беше намерила пътечка към тях? Да не приказваме за безумния спор с Елена Йончева, която освен е знаково лице за Българска социалистическа партия и разпознаваема за левия електорат фигура, само че и деятелен евродепутат. Кому беше нужна тази война?
 Костадин Паскалев: Разумният ход на Нинова беше да се отдръпна сама Костадин Паскалев: Разумният ход на Нинова беше да се отдръпна сама
" Българска социалистическа партия един път в историята си е преживявала такова нещо, в този момент не съм сигурен дали ще го преживее. Оставката е персонален акт, който е съгласуван...
Четвърти мандат - в съпротива. Тъжна картинка. Че и безнадеждна.
Старите лица можеха да бъдат потребни, в случай че бяха уверени. Предвид изборните резултати, скоростното им почистване беше не просто неточност, а злополука - пред числата и Господ мълчи. Дори и при цел оформяне на лидерска партия, която да се опълчи на лидерската партия ГЕРБ. По принцип това би било една вярна тактика. Но на процедура не е, тъй като Българска социалистическа партия е напълно друга партия . Не се е родила на гола поляна като ГЕРБ, не е основана от телохранителя на бай Тошо, а и доста народ си е късал нервите да я гради. Имала е и присъединяване във властта на всички равнища - два мандата президент, държавно управление, министри в съдружни кабинети, кметове, кметове, кметове!
Да не връщаме чак толкоз обратно до алената карта на България, развята от починалата към този момент Клара Маринова в една друга изборна нощ, само че най-малко работещи структури имаше, както и откровено предани на лявата концепция деятели - за последно по времето на Станишев. Нещо, което през днешния ден липсва и се вижда от аероплан.
Идете в което и да е малко обитаемо място, заприказвайте левите гласоподаватели и ще ви питат - къде е този, къде е оня, за какво напуснаха, какво стана... Може би е трябвало. Само че дали редовите симпатизанти схванаха? Дали бяха консолидирани в пестник или остана доста горчилка, че Нинова издига постоянно правилните на нея? Това при ГЕРБ минава, тъй като Той взема решение. В Българска социалистическа партия обаче не е работеща линия - даже Нинова повтаря непрекъснато по какъв начин социалистите не са лидерска, а демократична партия!
Скоро ще има напълно точна цифра като отговор на въпроса какъв брой гласоподаватели изгуби Българска социалистическа партия от предходните избори насам. Но дали са 100 000 или 500 000 е просто подробност. Същественото е, че вместо да върви към властта, което чакат всички млади, чисти и правилни на Нинова нейни фрагменти, партията върви обратно и надолу. Един салют от Радев и ще е навън.
 Нинова отхвърли да подаде оставка и разгласи: Няма да подкрепим държавно управление, препоръчано от ГЕРБ Нинова отхвърли да подаде оставка и разгласи: Няма да подкрепим държавно управление, препоръчано от ГЕРБ
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова няма да подаде оставка, откакто партията ѝ остана трета на парламентарните избори, а се стремеше към п...
Впрочем, в този подтекст е подходящо да споменем, че на предизборните срещи на Радев, които всеки можеше да следи онлайн, се усети една здрава и топла връзка сред президента и Мая Манолова. Въпрос на чувство, само че в политиката е значимо.
И тук е ключът към следствията от тази загуба на Българска социалистическа партия. Някой би трябвало да я въздигне от пепелта. Манолова знае, че сама няма да може, само че виж - дружно с Радев задачата наподобява допустима. Какво му би трябвало на многострадалния ляв гласоподавател - един рицар на бял кон (изтребител). Абсолютно никакво значение няма по какъв начин ще се споделя това джедайско възмездие - " Изправи се, Българска социалистическа партия " или " 1+1=2 ".
Само допреди няколко години борбата за марката Българска социалистическа партия изглеждаше обоснована . Днес той е по-скоро теглещ надолу прашасал атрибут, дрешник, цялостен със скелети, който би могъл да се трансформира в актив единствено в най-най-най-оптимистичните прогнози, граничещи с химера.
Преди време писах " Нинова против Българска социалистическа партия - 1:0 ". С днешното неподаване на оставка към този момент е 2:0. Щом, а водачът не е, има очевидно разминаване. То може и да е проформа, само че може и да не е. И да прерасне в следващия вътрешен спор, който за Нинова ще е пердах финален.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР